AUTORICA BESTSELERA 'NESTALA':

'Ako u likovima tražite prijatelja, moja knjiga nije za vas'

06.10.2014 u 14:18

Bionic
Reading

Prvog vikenda prikazivanja 'Nestala', adaptacija romana Gillian Flynn, zaradila je 38 milijuna dolara, što je najveći uspjeh Bena Afflecka od 'Daredevila' 2003. Autorica romana i scenarija otkriva kako se osjećala dok je surađivala s redateljem Davidom Fincherom i što joj je bitno u doživljaju likova

Tijekom pisanja romana 'Nestala' i kasnije filmske adaptacije autorica Gillian Flynn priznala je da je imala vrlo niska očekivanja.

Njezin treći roman nakon djela 'Oštri predmeti' i 'Dark Places' dočekan je s oprezom i od urednika. On je naime smatrao da je roman izvrstan, ali riskantnog završetka.

Unatoč svemu, knjiga je prvi tjedan nakon objavljivanja pozicionirana kao bestseler na listi New York Timesa te je prve godine prodana u više od dva milijuna primjeraka, čime je nadmašila čak i rekordne uspjehe '50 nijansi sive' i 'Igara gladi'

Nakon početka prikazivanja filma 43-godišnja autorica i dalje se drži iste 'ekonomije očekivanja': 'Svi znamo kako ide ta klasična priča: mala autorica stiže u Hollywood, dobiva udarac za udarcem i pokunjeno se vraća autobusom doma', kazala je.

Roman svoj uspjeh duguje prije svega iznimnim opisima gorčine i oporosti koje osjećaju protagonisti u braku. Odlično su opisani usponi i padovi u dugim vezama, igre moći te promjena dinamike ljubavi.

'Znam da neka pitanja zamračuju pogled na svaki odnos: O čemu razmišljaš? Kako se osjećaš? Tko si ti? Što smo napravili jedno drugom? Što trebamo dalje činiti', sumira glavni lik romana Nick prije nego što nestane njegova supruga Amy, a on postane glavni osumnjičenik.

Svoju agilnost autorica ipak zahvaljuje puno prizemnijim poslovima.

'Provela sam 15 godina radeći u novinarstvu. Ne bih mogla napisati roman da nisam prvo prošla kroz novinarski dril, to me naučilo da ne postoji muza koja će se blagonaklono spustiti i utjecati na moje raspoloženje za pisanjem. Jednostavno, treba sjesti i raditi. Definitivno nisam tako posebna.'

U usporedbi s pisanjem knjige, scenarij za 'Nestalu' bilo je puno lakše napisati. Unatoč tome, bila je uvjerena da će dobiti otkaz. Pisala je filmske kritike punih deset godina, ali osjećala se nesigurno i nedovoljno upućeno u dramaturgiju scenarija.

'Bila sam pravi geek, voljela sam čitati scenarije za filmove još otkad sam napunila 12 godina, prije doba interneta. Uvijek bih nakon čitanja raspravljala o njima s ocem. Oduvijek sam htjela napisati jedan tako da mogu reći - ako ne uspije, ne možeš nikoga drugoga kriviti osim sebe.'

Kad je David Fincher pristao režirati film, pretpostavila je da će dovesti i svoje scenariste, ali on je odlučio surađivati samo s njom.

'Imala sam osjećaj da radim s odličnim urednikom. Nikad mi nije govorio što da napravim, ali bio je odličan u usmjeravanju kako da artikuliram određenu scenu na određeni način.'

Gillian Flynn

Flynn ističe i da nije inzistirala na integralnoj priči romana.

'Vidjela sam filmove koji su do detalja ostali odani predlošcima, ali nisu profunkcionirali u filmskom smislu', kazala je te opisala kako ju je tjedan dana prije početka snimanja Fincher pozvao na sastanak. Tada je bila uvjerena da joj slijedi otkaz, ali redatelj ju je samo pozvao da posluša pjesmu koju je napisao za nju.

Nakon velikog hypa koji je izazvao film Flynn se nada da će on odškrinuti vrata ozbiljnijoj recepciji žanrovskih romana.

'Ako ste osoba koja u likovima traži prijatelja, moja knjiga nije za vas. Pišem za čitatelje nalik na sebe. Nije mi bitno ako mi se ne sviđa neki lik. Osvoje me zanimljivim karakteristikama, duhovitošću ili nastojanjem da proniknem u njihovu psihu. Uvijek sam više za to', zaključila je.