VELIKE PROMJENE

Akademija zbog kritika revidira članstvo koje odlučuje o Oscarima

27.04.2016 u 12:20

Bionic
Reading

Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, u čijoj je nadležnosti glasanje za filmsku nagradu Oscar, u iduće tri i pol godine planira revidirati glasačko tijelo pa sadašnji članovi s pravom glasa moraju dokazivati svoju uključenost u filmsku industriju

Akademija se našla na udaru kritika zbog rasne diskriminacije pri nominacijama za nagradu Oscar, a prema pisanju The Guardiana kao početak niza bitnih promjena za cilj su si postavili do 2020. u polovini članstva imati žene i etničke manjine.

Neke mjere kojima bi se ubrzao prijem novih članova, za što je potrebno ukinuti glasačke povlastice trenutnim članovima, razmotrene su već ranije pa je predsjednica Akademije Cheryl Boone Isaacs predložila da se mogućnost glasovanja članstva ograniči na 10 godina. Kako bi nakon toga obnovili prava glasanja od članova će se zahtijevati dokazivanje njihove aktivnosti u filmskoj industriji.

Iako je prijedlog naišao na podijeljena mišljenja, novom inicijativom te su mjere dodatno proširene. U ponedjeljak su članovi glasačkog tijela koji ne pripadaju direktno niti jednoj filmskoj branši, a to su pripadnici PR svijeta (odnosi s javnošću) i skupina poznata pod nazivom 'Members at Large', zamoljeni da ispune obrasce koji dokazuju uključenost u filmsku industriju.

'Akademija je nestrpljiva u nastojanju da svojim pripadnicima osigura potpuni kredibilitet za njihove uspjehe, a doprinos ovih profesija filmu nije direktno vidljiv na platnu', objasnio je odluku Odjel za članstvo.

Rok za ispunjenje obrasca je 6. svibnja, a svih 18 ogranaka Akademije o svom glasačkom statusu bit će obaviješteno u srpnju.