Predstavljen pretprogram

71. Dubrovačke ljetne igre: 'Grižula' u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, predstave Nataše Rajković i Ivana Penovića te koncerti Artura Sandovala i Patricije Kopatchinskaje

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 03.02.2020 16:09
  • Objavljeno 03.02.2020 u 15:53
Dora Ruždjak Podolski

Dora Ruždjak Podolski

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predstavljen je pretprogram 71. Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se od 10. srpnja do 25. kolovoza ove godine održati na više od dvadeset ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika. U 47 festivalskih dana publiku očekuje bogat i raznolik program sačinjen od najkvalitetnijih hrvatskih i inozemnih umjetnika te gostovanja. Sedamdeset i prve Dubrovačke ljetne igre bit će otvorene svečanom ceremonijom u režiji Marine Pejnović.

Program su predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

Premijerni dramski program donosi djelo ruskog klasika Ivana Sergejeviča Turgenjeva 'Očevi i djeca' u režiji makedonskog redatelja Ivana Popovskog. U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog kazališta mladih ova će predstava biti izvedena krajem srpnja na otoku Lokrumu. Premijera Držićeve 'Grižule' u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti, a u sklopu EU projekta Future Epics, održat će se u parku Gradac. Autorska predstava Nataše Rajković i Ivana Penovića 'Van sebe nastala' u sklopu EU projekta Port of Dreamers bit će izvedena na igralištu ispod Minčete. Nakon prošlogodišnjih uspješnica za najmlađu će se festivalsku publiku ove godine premijerno uprizoriti bajke iz dubrovačkog kraja pod nazivom 'Zlatno libro' u koprodukciji Ljetnih igara i Kazališta Marina Držića te uz potporu zaklade Caboga Stiftung. Režiju ovog glazbeno-scenskog djela koje će biti izvedeno u Collegiumu Ragusinum potpisuje Helena Petković, a glazbu sklada Ivan Končić, navode iz Dubrovačkih ljetnih igara.

'Muškatle će preživjeti sve' autorice Ive Brdar drama je koja govori iz perspektive generacije koja proživljava posljedice ratova na Balkanu kojih nije bila dio, a posljedice se ogledaju u stalnim dilemama poput one 'je li u redu otići?'. Koproducenti ove predstave koja u režiji Ane Tomović nastaje u sklopu EU projekta Future Epics su Heartefact fondacija i Niško narodno pozorište. U sklopu istog EU projekta nastaje i plesna predstava 'Zagrljaj' koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske, u kojoj plesači istražuju 'crni' ili 'afrički pogled' kao način propitivanja vladajućih vrijednosti unutar zapadnog društva. Još dvije predstave koje se u sklopu EU projekta Port of Dreamers bave pitanjima migracija i iskustvima bivanja migrantom na europskom kontinentu bit će prikazane ovo ljeto u Dubrovniku. Drama 'Bezbojni časovi čovečanstva' prema istoimenom tekstu Aleksandre Mrđen i Ivane Janošev, inspiriranom djelima Stefana Zweiga 'Jučerašnji svijet' i 'Zvjezdani trenuci čovječanstva', nastala je u režiji Ivane Janošev, u koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova iz Novog Sada te mađarskog Novosadskog pozorišta, a bit će izvedena u Lazaretima. Predstava Slovenskog narodnog gledališča Maribor 'Proslava' autora Ivora Martinića u režiji Jana Krmelja bit će izvedena na taraci tvrđave Revelin.

Festivalska će publika i ovog ljeta moći pogledati najpoznatiju tragediju velikog Williama Shakespearea 'Hamlet' u režiji Paola Magellija, premijerno izvedenu na jubilarnim 70. Igrama.

Igre i Umjetnička škola Luke Sorkočevića uz potporu zaklade Caboga Stiftung zajedno su organizirale glazbene majstorske radionice s istaknutim svjetskim glazbenicima: Stefanom Milenkovićem, Marijom João Pires, Krešimirom Špicerom, Krešimirom Stražancem, Aleksejem Semenenkom i Ištvanom Vargom, a ove godine ta će se suradnja proširiti na likovne te baletne radionice za učenike škole.

Ljubitelji baleta će moći opet uživati u vrhunskoj plesnoj poslastici u parku Gradac, u baletnoj gali koja donosi izbor ulomaka iz najpoznatijih bijelih baleta te plesnoj predstavi 'I am not scarred' u koreografiji Ilje Živoja i izvedbi solista jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijanski teatra.

Glazbeni program 71. Igara otvorit će 11. srpnja izvedba 'Mozartovog Requiema' uz Dubrovački simfonijski orkestar i Oratorijski zbor Crkve svetog Marka s vrsnom sopranisticom Margaretom Klobučar, altisticom Martinom Gojčetom, basom Goranom Jurićem, i tenorom Rokom Radovanom, a pod ravnanjem Tomislava Fačinija na otvorenoj pozornici ispred Katedrale.

U sklopu glazbenog programa ovo ljeto festivalskoj publici će se predstaviti mnogi glazbenici i zborovi, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja i osvojenih natjecanja. Arturo Sandoval, jedan od najcjenjenijih svjetskih izvođača jazz trube, desetorostruki dobitnik Grammya, dobitnik Emmy nagrade, šest puta dobitnik Billboard nagrade i mnogih drugih nastupit će na taraci tvrđave Revelin. Ugledna francusko-gruzijska pijanistica Khatia Buniatishvili, dvostruka dobitnica nagrade ECHO Klassik, koja se smatra jednom od najprestižnijih nagrada u svijetu klasične glazbe nastupit će s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a violinistica Patricia Kopatchinskaja, dobitnica mnogih nagrada među kojima je i Grammy 2018. godine za album 'Death and the Maiden', koja danas surađuje s vodećim orkestrima i privlači pažnju svojim neobičnim, često radikalnim nastupima, nastupit će s festivalskoj publici poznatim, talijanskim glazbenim ansamblom Il Giardino Armonico pod vodstvom Giovannija Antoninija.

Patricia Kopatchinskaja

Izvor: Društvene mreže

Ruska sopranistica Julia Lezhneva nastupit će zajedno s moskovskim ansamblom La Voce Strumentale čiji je osnivač Dmitry Sinkovsky. Britanski vokalni ansambl English Voices koji je nastao kao profesionalni zbor za najbolje pjevače koji su napuštali ugledne zborove u Oxfordu i Cambridgeu, na Igrama će voditi cijenjeni Marc Korovitch, trenutni dirigent Zbora Švedskog radija. Zbor je to, koji je od svog osnutka 1986. jako brzo stekao reputaciju izvanrednog ansambla po preciznosti i strasti.

Michael Francis, umjetnički direktor Florida Orchestra, dirigirat će orkestrom NYO Canada, kanadskim orkestrom mladih, jednim od najinovativnijih i najkvalificiranijih orkestara za mlade u svijetu. Publici će se predstaviti i Trio Eusebius, pobjednik 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, kojeg čine violinistica Eva Šulić, čelistica Tonka Javorović te pijanist David Vuković, dok će klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić, u Kneževu dvoru predstaviti Papandopulovu plesnu suitu 'Horoskop'. Nastupit će i Papandopulo kvartet kojegčine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić, Goran Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, koji veliku važnost pridaju promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora. 

Financijski plan 71. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi 15,7 milijuna kuna kazala je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, dodajući da Igre očekuje financijski stabilna godina. Ukupan program 71. Igara bit će objavljen 2. ožujka, kad se očekuje i početak prodaje ulaznica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!