BOGAT PROGRAM

69. Splitsko ljeto otvara premijera opere 'Tosca' G. Puccinija

03.07.2023 u 23:28

Bionic
Reading

Premijernom izvedbom opere Giacoma Puccinija 'Tosca' 14. srpnja otvara se 69. Splitsko ljeto, koje će do 14. kolovoza, uz bogat operni, dramski i baletni program, publici ponuditi niz izložbi, koncerata i predstavljanja knjiga, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije.

'Tosca' će premijerno biti izvedena na Peristilu u režiji Gorana Golovka i pod ravnanjem Ive Lipanovića. U naslovnoj ulozi nastupit će nacionalna prvakinja Kristina Kolar, Domagoj Dorotić pjevat će ulogu Marija Cavaradossija, a Luciano Batinić baruna Scarpije.

Među 25 izvedbi tijekom Splitskog ljeta, najavljena je i premijera predstave 'Gazdarica', adaptacija Goldonijeve 'Gostioničarke Mirandoline'.

Prije otvorenja, u sklopu Splitskog ljeta na Meštrovićevim Crikvinama s južne strane Marjana 6., 8. i 10. srpnja bit će izvedena predstava 'Lizistrata' po motivima Aristofana, Homera, Lucića i Matišića.

'Sav izabrani program vrhunski je umjetnički doživljaj. Ključna paradigma je da se kazalište radi za publiku i to ne premijernu publiku, nego publiku koja će se vraćati', rekao je novi ravnatelj Splitskog ljeta i intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Vicko Bilandžić.

Da bi se to postiglo, smatra, nije dovoljno igrati samo premijeru, nego se predstava mora odigrati još koji put te su tako koncipirali program. Sve predstave koje su zatekli na repertoaru, a koje vrijede, ponovit će, rekao je novi ravnatelj festivala.

'Ključ je da publika bude zadovoljna i da osjete da su dobili vrhunsku umjetnost. Nekada to vidimo kroz masovnost popularnih naslova, a nekada kroz nagrade, ali i kroz umjetnost koju prezentiramo našim građanima i gostima', rekao je Bilandžić ocijenivši da bez kulture splitski turizam ne može ići u dobrom smjeru.

Ove će godine za manifestaciju biti potreban budžet od oko 700 tisuća eura, rekao je Bilandžić dodavši da je prošlo Splitsko ljeto ostalo u minusu od milijun kuna. Novo će vodstvo, istaknuo je, nastojati da se takav ishod ove godine ne ponovi.

Na konferenciji za novinare predstavili su se i Bilandžićevi najbliži suradnici. Ravnatelj Drame bit će redatelj Ivan Plazibat, ravnateljica Opere prvakinja HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Ivana Srbljan, a Baleta Pedro Carneiro.

Splitsko će se ljeto osim na Peristilu održavati i na drugim lokacijama, među kojima su Vestibul, galerije Prokultura i Meštrović, Šperun, Vila Dalmacija te Bene na Marjanu gdje će premijerno biti izveden balet "Dora i Slava".

Komentirajući novu lokaciju na Benama, Bilandžić je rekao da je ovo testna godina jer je premještaj izvedbi na Marjan logistički izazov, posebno kada je riječ o prijevozu glumaca i publike. Tribine na Benama, dodao je, moći će primiti ukupno 540 ljudi za jednu izvedbu.

Obuljen Koržinek: Pažnja se treba privlačiti kvalitetnim programom

Plakat ovogodišnjega Splitskog ljeta izazvao je niz reakcija u javnosti, među kojima je i ona splitskoga Mosta. Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira reakcije, Bilandžić je odgovorio da je cilj postignut te da su 'skrenuli pažnju na sebe'.

Reakcije na plakat na upit novinara komentirala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, istaknuvši da ona tu nema što komentirati. 'To neka komentiraju oni iz splitskog Mosta i oni koji su osmislili plakat', rekla je Obuljen Koržinek novinarima nakon konferencije za novinare održane u Zagrebu u povodu 57. Smotre folklora te dodala da se splitski Most posljednjih godina jako trudio rušiti ljude koji su vodili kulturne institucije u Splitu i iznosio cijeli niz neistina.

Plakat je, napomenula je, naručio intendant Bilandžić. 'Valjda misli da će na takav način privući pažnju. Ja mislim da se pažnja treba privlačiti kvalitetnim programom, dobrim upravljanjem financijama, što do sada nismo vidjeli pa smo morali intervenirati dodatnim sredstvima', rekla je ministrica.

'Za mene je Splitsko ljeto festival gdje se primarno fokusiramo na umjetnost i kulturu i ja ću samo govoriti o tome, o onim umjetnicima koji će tamo nastupati, a ne o sitnim provokacijama ili politikantskim izjavama Mosta i drugih', poručila je Obuljen Koržinek.