večeras

68. Splitsko ljeto: Predstavljanje hit-romana Želimira Periša i koncert glasovitog indijskog virtuoza

12.08.2022 u 11:20

Bionic
Reading

Roman Mladenka kostonoga Želimira Periša bit će predstavljen na 68. Splitskom ljetu u petak 12. kolovoza s početkom u 20 sati u prostoru stražnjeg dvorišta gimnazijâ Marko Marulić i Vladimir Nazor

Razgovor s autorom moderirat će dr.sc. Nada Topić. Predstavljanje je organizirano u suradnji Splitskog ljeta i Gradske knjižnice Marka Marulića.

Zadarski književnik Želimir Periš kreirao je jedan od najzanimljivijih ženskih likova u recentnoj hrvatskoj književnosti – Mladenku Gilu kostonogu. U svom hvaljenom romanu nagrađenom nagradom tportala za roman godine (2020.) i Kočićevim perom, Želimir Periš poigrava se stilovima i žanrovima, povijesnim činjenicama i ljudskim vjerovanjima, nasmijava, parodira i ironizira, ne gubeći iz fokusa ozbiljnu priču o tragičnoj ženskoj sudbini koja svojom univerzalnošću nadilazi prostorne i vremenske granice.

Podsjećamo i na naš intervju s autorom Perišem, koji je dostupan klikom na ovu poveznicu.

Indijski virtuoz nastupa u Podrumima Dioklecijanove palače istu večer u 21 sat

Arnab Bhattacharya, glasoviti virtuoz na tradicionalnom indijskom glazbalu sarod, nastupit će na 68. Splitskom ljetu koncertom sjevernoindijske klasične instrumentalne glazbe u Podrumima Dioklecijanove palače u petak 12. kolovoza s početkom u 21 sat. Na tradicionalnom udaraljkaškom instrumentu tabla s njim će muzicirati Rohen Bose.

Arnab Bhattacharya u svijet sjevernoindijske klasične instrumentalne glazbe ušao je još u djetinjstvu. Njegov otac Swapan Bhattacharya dao mu je prve pouke, nakon čega je svoje glazbeno obrazovanje nastavio pod tutorstvom uglednog Pandita Buddhadeva Dasgupte. Arnab se u svijetu klasične indijske glazbe izdvaja sposobnošću tkanja najsloženijih tekstura zvuka čak i pri velikim brzinama muziciranja, poštujući složenu strukturu i pravila raga, temeljnog elementa klasične glazbe potkontinenta. Za njegovu se glazbu kaže da je izvrstan mix tradicionalnih i modernih formi indijske klasične glazbe, "mlado lice" te prebogate glazbene baštine koje povezuje sve generacije slušatelja.

Izvor: Društvene mreže

Rohen Bose, koji će na tradicionalnom indijskom udaraljkaškom instrumentu tabla muzicirati zajedno s Arnabom Bhattacharyom, također dolazi iz bogate glazbene obiteljske tradicije. Rođen u obitelji glazbenih legendi, bio je predodređen za karijeru glazbenika. U najranijoj dobi glazbeno ga je počeo obučavati njegov otac Debojyoti Bose, i sam legendarni glazbenik na sarodu. Potom je Rohenovu glazbenu naobrazbu preuzeo njegov ujak Kumar Bose kojeg se smatra jednim od najfinijih i najkreativnijih tabla virtuoza svih vremena.