kinoteka

25FPS: Treći dan festivala uz odabrane selekcije

29.09.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Natjecateljska sekcija 25 FPS-a zatvara se u trećem danu održavanja uz dva programa, a u petak je na rasporedu i selekcija kustosa Austrijskog filmskog muzeja Jurija Medena 'Reciklirani film'

Selekcija, na programu od 14 sati, nadovezuje se na opsežno istraživanje tog muzeja u suradnji sa sixpackfilmom i festivalom Viennale o found footage filmu, posebice onome koji nastaje van zapadnjačkih struja.

Odabrano je šest filmova iz perioda od 1960-ih do 1980-ih i uključuju danas rijetko viđene sovjetske, čehoslovačke, kubanske, palestinske i jugoslavenske produkcije.

Članica ovogodišnjeg velikog žirija, umjetnica i redateljica Mary Helena Clark predstavit će program "Couplets" u 16 sati, s četiri svoja filma nastala od 2009. do 2022. koja povezuje s radovima raznih autora koji se bave „načinima na koji su gubitak ili tuga povezani s nagonom ili materijalnom fantazijom“.

Njezini filmovi vode nas kroz tekstove i teksture koji nastaju u susretu slike, sjećanja i tijela, ističe se u najavi.

U 18 sati prikazat će se novi set filmova iz konkurencije posvećen rastancima, od stvarnih i onih zamišljenih osoba, osjećaja i okamenjenih filmskih struktura.

Pridružit će se i tri autorice – Lucie Leszez koja predstavlja "Bosco" nastao u suradnji sa Stefanom Canapom, Nastja Säde Rönkkö, koja donosi "Čuvare svjetla: Alge" i laureatkinja nagrade Green DCP, Sara Jurinčić sa svojim novim filmom "Valerija".

U 20 sati prikazuje se posljednji blok iz natjecateljskog programa, šest meditacija o intimi, prošlosti i ponovo pruženim prilikama, uz prisustvo velikog broja autora. Nakon projekcije na razgovoru sudjeluje ti Brecht De Cock (Oblici tebe, oblici mene), Nicolas Graux i Quý Trương Minh (Dikobraz), Rushnan Jaleel (Anđeo forme) i Matti Harju (Ekstaza).