27. - 30. rujna

Festival 25FPS: Simpozij 'Analogni film u digitalnom dobu'

14.09.2023 u 15:01

Bionic
Reading

U okviru ovogodišnjeg, 19. festivala 25 FPS, koji će se održati od 27. do 30. rujna u Zagrebu, priredit će se i simpozij 'Analogni film u digitalnom dobu', filmsko-diskurzivni program o aktualnim temama u području analognog filma

Simpozij donosi dva filmska programa i okrugli stol na kojem će sudjelovati stručnjaci za pitanja analognog filma, japansko-njemačka-umjetnica Sylvia Schedelbauer, kustos Austrijskog filmskog muzeja Jurij Meden, američki restaurator i nezavisni filmski umjetnik, te ovogodišnji član žirija Ross Lipman te Lucija Zore, filmska arhivistica iz Hrvatskog državnog arhiva.

Kustosica simpozija Ejla Kovačević kaže kako je dolaskom digitalnog medija, celuloid u javnom diskursu proglašen 'zastarjelim' medijem.

Stoga su, dodaje, brojni umjetnici koji rade s filmskom vrpcom svoju pažnju usmjerili na dane dominantne, ekonomski motivirane diskurse holivudskih kuća, inkorporirajući u svoje radove stare filmove te različite snimke iz osobnih i javnih arhiva kako bi kritički sagledali i ukazali na neraskidivu spregu povijesti filmske umjetnosti, industrije i tehnologije.

Prvi filmski program, 28. rujna, donosi retrospektivu umjetnice Sylvije Schedelbauer koja u svom esejističkom pristupu filmu spreže osobne, povijesne i političke narative putem poetske manipulacije pronađenih i arhivskih materijala.

Drugi program dan kasnije u selekciji kustosa Jurija Medena nudi rijetko prikazivane found footage filmove nastale van zapadnjačkih epicentara eksperimentalnog filma.

Na okruglom stolu, 30. rujna, će biti riječi o filmskoj arhivistici, dostupnosti arhivske građe u Hrvatskoj i šire, očuvanju eksperimentalnog i neprofesijskog filma, te povijesnom značaju, estetskim dosezima i različitim uporabama recikliranog filma.