OBLJETNICA KOMPOZITORA

24 sata Chopina u HGZ-u

21.02.2010 u 21:41

Bionic
Reading

U povodu 200. obljetnice rođenja Frederica Chopina, u Hrvatskome glazbenom zavodu u nedjelju navečer je započela jedinstvena i prvi put u povijesti te glazbene institucije manifestacija "24 sata Chopina".

Organizator ove manifestacije kojom se Hrvatska priključuje svjetskoj proslavi obljetnice velikog umjetnika priredili su Hrvatski glazbeni zavod i Muzička akademija.

Jedan od organizatora, prodekan za nastavu Muzičke akademije i pijanist Dalibor Cikojević je istaknuo kako je ova obljetnica i te kako važna ne samo radi velikog glazbenika nego i radi struke, odnosno mladih pijanista, i publike.

Prvi put će, istaknuo je, domaća sredina proslaviti rođendan jednog skladatelja 24-satnim programom, koncertima u kojima će sudjelovati "piramida glazbenika", od najmlađih, polaznika osnovnih i srednjih glazbenih škola, preko studenata Muzičke akademije i bivših studenata, do njihovih profesora.

Kroz ovaj bogat program naša će publika imati prilike još jednom se uvjeriti u iskusne interprete Chopinove glazbe, a tijekom noći i sutrašnjeg dana, uz koncerte, bit će prikazan i film o Chopinu, te će se puštati slavne snimke njegovih djela.

Dalibor Cikojević ocijenio je da će taj kvalitetan kulturni događaj kroz 24 sata obogatiti kulturnu ponudu Zagreba. Zaključni koncert manifestacije počet će sutra u 20 sati.

Uz Muzičku akademiju i Hrvatski glazbeni zavod veliku podršku ovoj manifestaciji dalo je i poljsko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Frederic Chopin poljski skladatelj i pijanist rođen je 22. veljače 1810. u Želazowoj Woli u tadašnjem Waršavskom vojvodstvu, a umro u Parizu 17. listopada 1849.

Prema pisanju glazbene kritike bio je tipičan predstavnik romantike. Od sedme godine kada je napisao prvu polonezu za klavir, on je do konca života ostao vjeran tom instrumentu. U prvom redu bio je skladatelj intimnih klavijaturističkih minijatura u kojima je na jedinstveni način obogatio izražajne mogućnosti klavira. Sumirajući sve odlike njegove umjetnosti sa sigurnošću se može reći da je on utemeljitelj novoga klavirskoga stila, koji blistavu virtuoznost stavlja potpuno u službu poetičnog izražaja, ocijenila je glazbena kritika.

Kroz 24 sata Chopina u Hrvatskom glazbenom zavodu publika će moći čuti njegove mazurke, valcere, poloneze, nocturna, balade, scherza, sonate i koncerte.