17. Trash Film Festival

U Varaždinu otvoren filmski festival posvećen Marijanu Vajdi. Nenad Polimac: Ispravljate krupnu povijesnu zabludu, hvala vam

08.09.2022 u 11:11

Bionic
Reading

Postavljanjem ploče hrvatskom redatelju Marijanu Vajdi na 'Walk of Fame' u varaždinskoj Uskoj ulici u srijedu je službeno otvoren 17. Trash Film Festival, koji će trajati do 10. rujna

Kako je istaknuo direktor Trash Film Festivala Slobodan Runjak, taj je filmski festival jedan od najstarijih festivala takve vrste u Europi, a možda i u svijetu.

„Došlo je 1700 filmova iz cijelog svijeta, sa svih kontinenata, i imali smo težak posao izdvojiti one koji idu u konkurenciju. Prikazujemo samo horor, SF, borilačke i akcijske filmove. U konkurenciji je 58 filmova, a projekcije su u kinu Gaj u četvrtak, petak i subotu”, rekao je Runjak.

Istaknuo je kako Udruga Trash svake godine izbaci jedan blockbuster. Inserte tog filma gledatelji će moći vidjeti na dodjeli nagrada, a projekcija je predviđena krajem jeseni, početkom zime. Dodao je kako ga veseli što je ploča otvorena u čast, prema njegovim riječima, zapostavljenom filmskom redatelju Marijanu Vajdi. Ploču je otkrio novinar i filmski kritičar Nenad Polimac, koji je podsjetio na Vajdin rad.

„Mislim da je to bio netko kome su trebali odati puno više priznanja nego što su odali. Vi sad ispravljate jednu prilično krupnu povijesnu zabludu i hvala vam na tome”, istaknuo je.

Na svečanom otvorenju bio je i varaždinski gradonačelnik Nenad Bosilj.

„Danas imamo filmove iz 60-ak zemalja svijeta iz svih mogućih kontinenata i mislim da je ta jedna niskobudžetna produkcija akcijskih filmova našla svoj dom u Varaždinu”, rekao je Bosilj.

Filmske projekcije bit će u kinu Gaj, a u odabiru najboljih filmova kojima se dodjeljuje festivalska nagrada Zlatna motorka, osim ocjenjivačkog suda, koji ove godine čine Andrija Mardešić i David Kapac, koji su za film "Stric" ove godine u Puli osvojili Zlatnu arenu, te profesor s osječke akademije i glumac Domagoj Mrkonjić, sudjelovat će i publika.

Među ostalim, najavljen je filmski kviz pod vodstvom Marija Kovača te koncert D Elvisa na otvorenome. Svirat će i Šenjug kvartet i domaći bend Fakin' Lajsne, a festival će nakon dodjele nagrada zatvoriti zagrebački bend Cry Babies.