KATALOG U 33 TOMA

16 tisuća Picassovih slika i crteža

19.02.2014 u 14:31

Bionic
Reading

Pariški izdavač Cahiers d'Art reizdao je najveći katalog djela Pabla Picassa, tzv. Zervos Picasso, koji je dugo bio izvan tiska, a sadrži 16 tisuća slika i crteža velikog slikara u 33 toma

Genijalni slikar Pablo Picasso bio je stvaralac vulkanske energije, koje se cijelim duhom i tijelom davao svojoj umjetnosti, pa ne čudi i što je bio iznimno produktivan, ostavivši iza sebe obiman opus. Stoga je velika sreća što se Picasso već 1932. godine dogovorio s pariškim izdavačem Christianom Zervosom, osnivačem utjecajne kuće Cahiers d'Art, koja je izdavala i istoimeni časopis, da će sva njegova djela biti profesionalno katalogizirana, dakle popisana i fotografirana.

Proces katalogizacije svih Picassovih djela trajao je sve do 1978, što je bilo osam godina nakon smrti izdavača Zervosa i pet godina nakon smrti slikara, kada je objavljeno luksuzno izdanje na posebnom papiru, i s monokromatskim fotografijama 16 tisuća Picassovih vizualnih djela, slika i crteža. Taj iscrpni katalog Zervos Picasso ključan je za proučavanje i poznavanje djela velikog španjolskog slikara, a važan je i za određivanje originalnosti odnosno autentičnosti Picassovih slika.

Izdavačku kuću obitelji Zervos, koja je nakon smrti osnivača izgubila sjaj, 2011. je kupio švedski kolekcionar Staffan Ahrenberg, koji je pokrenuo reizdanje legendardnog kataloga. Ahrenberg smatra da 'katalog mora biti dostupan, jer je to biblija Picassa', 'esencijalno djelo' koje se dosad moglo kupiti samo u posebnim antikvarijatima i preko interneta po cijeni između 60 i 200 tisuća dolara!

Reizdanje će koštati 'samo' 20 tisuća dolara, što nakladnik opisuje kao 'nisku cijenu', doduše treba podsjetiti kako je riječ o 33 toma luksuzno opremljenih izdanja, koji zajedno teže 130 kilograma.