U ZAGREBAČKIM KINIMA

13. Subversive Film Festival od 28. studenog do 7. prosinca

24.11.2020 u 19:12

Bionic
Reading

Subversive Film Festival, 13. po redu, posvećen društvenim promjenama, pravima manjina, queer estetici i naslijeđu kolonijalizma, održat će se od 28. studenog do 7. prosinca u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te na online platformi volimdokumentarce.net

U dokumentarnoj konkurenciji, kako se navodi u priopćenju, izdvajaju se novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su ugledni kambodžanski sineast Rithy Panh i svjetski putnik Hubert Sauper. Najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea "Iradijacija" filmski je triptih iz serije fragmenata koji pripadaju različitim povijesnim epohama, povezanih jezivim anonimnim svjedočanstvima, kaže se.

U "Epicentru" Hubert Sauper zamaskiran kao privilegirani turist vodi u postkolonijalnu Kubu. Slijedeći kubansku djecu, te „mlade proroke“, Sauper istražuje stoljeće filma i posredstvom filma konstruiranih mitova, za koji je uradak nagrađen Velikom nagradom žirija na Sundanceu.

Na programu je i uznemirujući aktivistički doks "Dobro došli u Čečeniju" Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBTQ populaciju na svijetu. Čečenski diktator Ramzan Kadirov jedini je nakon nacista koji se zalaže za totalno istrebljenje te populacije.

Iz Portugala stiže višestruko nagrađivani i krajnje osebujni filmski hibrid "Metamorfoza ptica" Catarine Vasconcelos, a u esejističkom filmu "Priča o mojem imenu" filmska debitantica Karin Cuyul razotkriva osobne i kolektivne aspekte bolnog razdoblja suvremene čileanske povijesti.

Talijanski doks "Služiti druge" Davidea Maldija vodi u prestižnu ugostiteljsku školu u Domodossoli koja pretvara svoje učenike u savršene robote. U austrijsko-njemačkoj koprodukciji "Space Dogs" autorski tandem Kremser&Peter daje osvrt na sovjetsku svemirsku prošlost kroz priču o napuštenim psima koji nastanjuju rusku metropolu.

U igranoj konkurenciji ističe se dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolju režiju "Žena koja je bježala", minimalistički filmski komad o uljezima renomiranog korejskog autora Hong Sang-sooa. Tu je i "Los Conductos" kolumbijskog redatelja Camila Restrepa, nagrađenog kao najboljeg debitanta na filmskom festivalu u Berlinu. S Berlinalea stiže i "Asistentica", odgovor Kitty Green na #MeToo eru i Weinsteinova zlodjela, koji film prati uredske rutine asistentice medijskog mogula u njegovu njujorškom uredu.

Čitava dokumentarna konkurencija te dio igrane konkurencije (Žena koja je bježala, Los Conductos, Orfeja i Oblak u njezinoj sobi) uz Kinoteku moći će se pogledati i online na platformi volimdokumentarce.net gdje će filmovi biti dostupni za gledanje od 28. studenog do 7. prosinca bez posebnog dnevnog rasporeda, kaže se u priopćenju.