VODIČ ZA VEČERAS

10 događaja u Noći knjige koje ne smijete propustiti

22.04.2016 u 17:24

  • +3

3D projekcije na fontanama uoči manifestacije Noć knjige 2016

Izvor: Promo fotografije / Autor: Noć knjige

Bionic
Reading

Peta manifestacija Noć knjige 2016. održava se večeras 22. travnja diljem Hrvatske, a svečano otvorenje bilo je u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Donosimo pregled deset najzanimljivijih događaja koje nudi Noć knjige i koje ne biste trebali propustiti

Noć knjige 2016. održat će se u više od 216 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a najveći broj programa, njih 271, bit će u Zagrebu. Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 450 sudionika, a među njima su knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije te udruge pisaca i ljubitelja knjige. Ovogodišnja Noć knjige održava se u znaku dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti. Riječ je o 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, a vrijedi napomenuti kako je u Hrvatskoj ove godine 100. obljetnica od prvoga objavljivanja 'Priča iz davnine' Ivane Brlić-Mažuranić

U svakom slučaju, riječ je o vrijednoj kulturnoj manifestaciji koja je u samo nekoliko godina postojanja privukla brojnu publiku i značajno narasla u svojoj ponudi, stoga smo izdvojili deset događaja Noći knjige koje ljubitelji književnosti i čitanja doista ne bi trebali propustiti.

Naravno, Noć knjige nudi još pregršt događanja, a sve o njima možete saznati na službenim stranicama

Kulturnjaci 2016 izvode akciju čitanja ‘In memoriam Umberto Ecce homo’

Od 19 do 20 sati na javnim mjestima diljem Hrvatske čitat će se ulomak iz Ecova ‘Eseja o vječnom fašizmu’. Ovaj esej nedavno preminulog talijanskog književnika i semiotičara odnosi se i na neke pojave našeg političkog trenutka u kojem nositelji vlasti amnestiranjem simboličkog nasilja otvaraju prostor netoleranciji, mržnji i fizičkom nasilju. 'Ne pristajemo na relativizaciju ustaškog režima i rasnih zločina motiviranih paradigmom nacionalne homogenosti, na njihovo puzajuće uvođenje u škole i normalizaciju u svakodnevici.

Budući da esej završava riječima: ‘Naša je dužnost da ga (fašizam – op.a.) razotkrijemo i pokažemo prstom na svaki njegov primjer, svakoga dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja.’ - ulomak ćemo čitati ponovo i ponovo tijekom sat vremena. Javno čitanje postaje prvorazredni politički čin otpora fašizaciji društva i čin borbe za slobodu! Čita se i time prosvjeduje diljem Hrvatske.'

Translab (se) predstavlja

U Vinylu u Bogovićevoj 3 u 20 sati održava se zanimljivo predstavljanje posvećeno poslu književnog prevoditelja odnosno prevoditeljice. Translab je svojevrsni laboratorij za književno prevođenje te predstavlja svoj dosadašnji rad kroz razgovor s predstavnicama i sudionicima projekta. U razgovoru ćemo doznati što je potaknulo prevoditelje/ice na jednodnevni zajednički rad, s kojim se poteškoćama susreću i zašto je važna prevoditeljska solidarnost. Na predstavljanju Translaba sudjeluju Vanda Mikšić, Marija Spajić, Vanda Kušpilić, Romana Perečinec, Ana Badurina i Snježana Husić, a događaj moderira Mirna Šimat.

Književni susret s Ivanom Bodrožić

Gradska knjižnica Bakar ugostit će u 18 sati jednu od najpopularnijih hrvatskih književnica mlade generacije Ivanu Bodrožić. Predstavljanje književnog opusa autorice moderirat će predsjednik HDP-a Nikola Petković. Bodrožić se na hrvatskoj književnoj sceni nametnula svojim debitantskim romanom ‘Hotel Zagorje’, koji je postao i nepatvoreni bestseler, a okušala se i u pisanju poezije i kratkih priča. No nema sumnje da će najzanimljiviji biti razgovor o novom romanu Ivane Bodrožić ‘Rupa’, koji je već izazvao niz kontroverzi zbog svojeg bavljenja aktualnom društvenom i političkom situacijom u državi, a sve to kroz prizmu priče o slavonskom gradiću koji opasno podsjeća na Vukovar.

K2- trijumf i tragedija

U Domu kulture Krapinske Toplice od 19 do 21 sat održava se fascinantno multimedijalno predavanje i predstavljanje knjige ‘K2-trijumf i tragedija’ Stipe Božića u izdanju VBZ-a. Naš poznati alpinist će prisutnima ispričati priču o jednom od najopasnijih planinskih vrhova na svijetu, koji je uzeo mnoge živote onih odlučnih da ga osvoje. Nakon predavanja posjetitelji će uživati u slanim delicijama hotela Villa Magdalena, kolačima slastičarnice Lucija te degustaciji vina i pjenušca vinarije Vuglec Breg.

Predstavljanje romana ‘Vilijun’ Jasne Horvat

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (Gajev trg 7) između 18 i 20 sati održat će se promocija knjige ‘Vilijun’. Ovaj roman Jasne Horvat je namijenjen onima koji su skloni putovanjima i upoznavanju samoga sebe kroz oči drugoga. Interaktivnost ovoga teksta poziv je za papirnato i mrežno putovanje postajama Puta svile te za vlastitu izgradnju interaktivnog itinerara Marka Pola. Roman je to u kojemu smo svi mi prvi puta u drevnoj Kini. Živeći ulogu Marka Pola, postajemo nomadi, pripovjedači i istraživači dalekih predjela, kultura i običaja. Multimedijsko predstavljanje romana ‘Vilijun’ održat će se u Auli glagoljice Ekonomskog fakulteta u Osijeku, u čemu će sudjelovati Vladimir Cini, Dubravka Oraić Tolić, Nives Tomašević i Jasna Horvat.


Nagrada BOOKtiga

U Gradskoj knjižnici Poreč održat će se dvostruki događaj - dodjela književne nagrade i promocija knjige. Sve počinje u 19 sati, a laureat je pjesnik i pisac Ivica Prtenjača, jedan od najzanimljivijih živućih hrvatskih literata. Dodjela Nagrade BOOKtiga 2016. za roman ‘Brdo’ Ivici Prtenjači - koji je već nagrađen na natječaju VBZ-a - utemeljena je u činjenici da je ta knjiga najčitaniji naslov u knjižnicama Istarske županije. Nagradu će laureatu svečano uručiti pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, a nakon toga će Prtenjača okupljenima predstaviti ‘Brdo’ te im vjerojatnu pružiti nezaboravnu književnu promociju, u čemu je oduvijek bio majstor.

Razgovor s gostom: Goran Tribuson

Gradska knjižnica Samobor (Miroslava Krleže 9) ugostit će u 20.30 jednog od najpoznatijih domaćih književnika, autora legendarne ‘Povijesti pornografije’ i kultnih krimića o Nikoli Baniću. Goran Tribuson će govoriti o svojem višedesetljetnom literarnom radu i iz njega nastalom opusu, a održat će se i kratki koncert benda Neki to vole loše.

Demontaža

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu između 19 i 21 sat mlada snaga hrvatske književnosti Nebojša Lujanović moderirat će predstavljanje jednog od živih klasika hrvatske proze Ludwiga Bauera. Bauer je za svoj roman 'Zavičaj, zaborav' - o sudbini podunavskih Nijemaca, nostalgiji, djetinjstvu te pojedinca suprotstavljenima sistemu - dobio uglednu regionalnu književnu nagradu Meša Selimović, a i njegova su brojna druga djela bila u finalima literarnih nagrada, uključujući onu tportala. Najnoviji Bauerov roman je 'Karusel', u kojem kroz sudbinu dvoje junaka pruža sliku naše provincije i njenih stanovnika te sveprisutnih predrasuda koje ih opterećuju.

Tribina HDP-a i PEN-a: Postoji li ženski književni kanon?

Poticaj za raspravu o temi ženskog književnog kanona u Noći knjige 2016. je u najavi za događaj nespomenuta važna obljetnica – 200 godina od rođenja britanske spisateljice Charlotte Brontë i pitanje koje ovo (nenamjerno) prešućivanje zaziva: postoji li ženski književni kanon? U eseju ‘Ženski književni kanon?’ Dubravka Ugrešić pokazuje kako je ova tema nužna ali i nerješiva. 'Kanon nije uspostavljen, jer ga i nije moguće uspostaviti (…) jer temeljno pitanje ženskog identiteta ostaje i dalje zakamuflirano.' Sudionice ove tribine u organizaciji Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. centra, filozofkinja i spisateljica Nadežda Čačinovič, književna teoretičarka i spisateljica Tatjana Jukić i urednice na portalu Muf – pjesnikinja, prozaistica i feministička kritičarka Asja Bakić te književna kritičarka i kritičarka kulture Barbara Pleić Tomić - otvorit će iznova ovu temu u rasponu od Jane Eyre do suvremene književne i kulturne situacije. Tribina počinje u Basaričekovoj 24 u 19.30.

Bekim Sejranović predstavlja roman ‘Tvoj sin Huckleberry Finn’

Gradska knjižnica Velika Gorica će u 20 sati ugostiti fascinantnog bosansko-hrvatskog prozaika Bekima Sejranovića. Nakon hitova ‘Nigdje, niotkuda’ i ‘Sandale’, Sejranović romanom ‘Tvoj sin Huckleberry Finn’ ispisuje još jednu knjigu o putovanjima, prisjećanju, odnosu s ocem, odrastanju i o svemu onome što nas čini ljudima, i sve to bez dlake na jeziku.