KOMENTAR ARIANE VELE

U Hrvatskoj se danas dogodilo čudo zbog kojega je pao sustav

03.05.2018 u 17:35

Bionic
Reading

Iako zvuči nevjerojatno, danas se u Hrvatskoj dogodilo pravo malo čudo. Riječ je o događaju koji je većini građana ove države ostao potpuno nepoznat, ali je u konzultantskom i poduzetničkom sektoru te ministarstvima napravio popriličnu frku. Na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava EU za Izgradnju i opremanje malih i srednjih poduzeća javilo se toliko poduzetnika da je sustav eFondovi, novorazvijeni informacijski sustav za upravljanje projektima – zakazao

Od 9 sati poduzetnici su klikali i klikali, nastojeći se prijaviti na poziv, ali je većini sustav eFondovi javljao greške. Neki su se zato prijavili kasnije, drugi se uopće nisu prijavili, a poziv je u međuvremenu zatvoren. Sve to uzrokovalo je veliko nezadovoljstvo jer je, zbog grešaka u sustavu, narušeno načelo jednakosti koje je jedno od temeljnih načela za korištenje sredstava iz EU proračuna.

I dok se ministarstva bave time kako riješiti nastali problem, ovaj događaj govori nam nešto jako bitno, a to je da u Hrvatskoj poduzetnici žele uložiti u projekte vrijedne barem milijardu kuna, a novca iz EU fondova trenutačno nema dovoljno.

Ministrica Gabrijela Žalac predstavila rezultate povlačenja iz EU fondova u 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Poduzetnički projekti dio su prioritetne osi 3 Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u programskom razdoblju 2014 – 2020. Alokacija namijenjena ulaganju u projekte poduzetnika koja se odnosi na temeljne aktivnosti izgradnje i opremanja gotovo je potrošena, a velika navala na gore spomenuti poziv, kao i na prethodni eImpuls signalizira da su potrebe jako velike.

Navedena prioritetna os jedna je od najbolje iskorištenih, odnosno onih kod kojih je ugovoren gotovo sav europski novac koji je Hrvatskoj na raspolaganju, a novca jednostavno nema dovoljno za sva ulaganja koja poduzetnici žele provesti.

Što država i nadležna ministarstva trebaju i mogu učiniti?

Problem sustava eFondovi moraju riješiti tako da ne oštete bilo kog od prijavitelja. Kako će to učiniti, ostavimo njima.

Mnogo važnije od toga jest vršenje pritiska na Europsku komisiju koja nije sklona odobriti nam nove pozive za poduzetnike ovoga tipa, već forsira financijske instrumente. Drugim riječima, Komisija poduzetnicima želi uvaliti jeftine kredite umjesto bespovratnih sredstava, što za poduzetnike koji iskazuju ovako velike potrebe sigurno ne može biti najpovoljniji scenarij.

Upravo sada je dobar trenutak da nadležna ministarstva pitaju zainteresirane dionike iz sektora poduzetništva što im treba, koliko ulaganja je u pitanju i kolike su vrijednosti, a sve kako bi se alokacije povećale jer radi se o sektoru koji stvara nova radna mjesta i izvozi, a to je ono što je će za Hrvatsku biti presudno u sljedećim godinama.