Péter Ratatics

Prvi čovjek Ine: Regulacija cijena i dodatni porez utječu na naše razvojne planove

Péter Ratatics
Péter Ratatics
Više o autoru

Bionic
Reading

Predsjednici te glavni izvršni direktori (CEO) najvećih, najmoćnijih i najpropulzivnijih hrvatskih kompanija na tportalu pišu o svojim poslovima, poteškoćama, prilikama i promašajima, ali i o svim temama koje smatraju bitnima. Predsjednik Uprave Ine, najveće domaće kompanije, Péter Ratatics govori o izazovima u energetskom sektoru nastalima nakon ruske invazije na Ukrajinu

Gubitak relevantnosti jedna je od najvećih prijetnji za kompanije, osobito za one koje imaju vodeću ulogu u svojem okruženju. Moderna, društveno odgovorna i transparentna tvrtka nastoji zadržati visoku razinu relevantnosti i u novim okolnostima, raditi bolje i preuzeti vodstvo. S obzirom na to da Inu definiramo upravo kao takvu korporaciju, održavamo stalni dijalog s okruženjem te se prilagođavamo promjenjivim tržišnim uvjetima i široj zajednici u cjelini. Takav pristup je u poslovnom jeziku poznat kao agilnost, a upravo je on pozicionirao Inu kao pokretačicu čitavog hrvatskog gospodarstva.

Znači li sve ovo da je Ina imuna na rizike i učinke mogućih nepredvidivih situacija na tržište, kao što je to slučaj s ruskom invazijom na Ukrajinu? Naravno da ne, međutim, kao vertikalno integrirana kompanija, Ina je vrlo otporna na takve izazove.

Da bismo minimalizirali rizik, pratimo stanje na tržištu, kao i širu sliku te pravovremeno donosimo odluke, reagiramo na promjene na tržištu i oprezno upravljamo financijama. Svi ti koraci umiruju zabrinutost hrvatske javnosti. Našim istraživanjem i proizvodnjom nafte i plina te sklapanjem ugovora s renomiranim partnerima osiguravamo pouzdanu i sigurnu opskrbu hrvatskog energetskog tržišta, što smo neosporno dokazali u nedavnom izazovnom razdoblju.

Unatoč inflatornim pritiscima i globalnim krizama poput pandemije i rata u Ukrajini, Ina je uspješno pokrenula veliki investicijski ciklus, najveći u povijesti kompanije. Najznačajniji projekt u sklopu ciklusa je nadogradnja Rafinerije nafte Rijeka, trenutačno najvrjedniji industrijski projekt u Hrvatskoj, u koji Ina ulaže više od 600 milijuna eura. Ova će investicija osigurati dugoročnu profitabilnost i održivost našeg rafinerijskog poslovanja, kao i stabilnost opskrbe gorivom hrvatskog tržišta u nadolazećem razdoblju.

  • +3
Inina investicija u Rijeci Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ina

Dodatnih 250 milijuna eura planiramo uložiti u istraživanje i proizvodnju plina i nafte u Hrvatskoj te u niz projekata koje ćemo okruniti skorašnjom izgradnjom novih plinskih platformi u sjevernom Jadranu. Istovremeno, razvijamo naš inozemni portfelj zahvaljujući ulasku u novu istražnu koncesiju u egipatskoj Zapadnoj pustinji.

Uvelike smo napredovali u transformaciji naših benzinskih postaja. One su sada značajan maloprodajni lanac sa širokom lepezom proizvoda. Gastronomski koncept Fresh Corner broji više od 100 lokacija i sinonim je za vrhunski pripremljenu kavu te ukusne zalogaje i jela poput hot doga. Odlučno nastavljamo širiti našu maloprodajnu mrežu. S MOL-om smo u procesu akvizicije maloprodajnih i veleprodajnih operacija tvrtke OMV Slovenija, što će ojačati prisutnost Ine na slovenskom tržištu. Iznimno nam je važno održati i osnažiti našu vodeću ulogu u maloprodajnom segmentu.

Ne smijemo zaboraviti ni nadolazeću zelenu tranziciju, u kojoj smo poduzeli velike korake. Na našim lokacijama u Sisku i Virju gradimo drugu najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj. Osim toga, pokrenuli smo snažne aktivnosti u području geotermalne energije, za koju smatramo da ima ogroman potencijal. Daljnji planovi za Sisak obuhvaćaju postrojenje za pretvorbu poljoprivrednog otpada u energiju i mogućnost proizvodnje zelenog vodika. Rijeka će ostati središte naše tradicionalne proizvodnje, a na istoj lokaciji sasvim je izgledna i proizvodnja zelenog vodika.

Međutim odluka države da dodatno oporezuje najprofitabilnije tvrtke u Hrvatskoj, koja će nas koštati 81 milijun eura, težak je teret za naše razvojne planove. Trenutno možemo održati naš investicijski potencijal na željenoj razini, ali u slučaju budućih tržišnih turbulencija, morat ćemo preispitati svako planirano ulaganje.

Regulirano formiranje cijena prirodnog plina predstavlja puno veći pritisak u ovoj godini nego što je to bilo u prošloj, s obzirom na to da obuhvaća cijelu godinu, u usporedbi s prošlogodišnjim četvrtim kvartalom.

Posebno smo oprezni zbog kretanja na svjetskom tržištu naftnih derivata. Kao što je, pretpostavljam, svima već poznato, Rusija zbog sankcija ne može izvoziti goriva na europska tržišta, što znači da se trgovački putovi radikalno mijenjaju. Morat ćemo se natjecati s drugim europskim kupcima da bismo nabavili sirovu naftu iz neruskih izvora i održali sigurnu opskrbu naše rafinerije u Rijeci nakon što ponovo bude pokrenuta u travnju. Osjeća se globalna nestašica dizela, a tu su i problemi s kvalitetom goriva koja potječu iz neeuropskih izvora. Sve to može dovesti do povećanja cijena, što bi moglo utjecati na našu sposobnost ispunjavanja reguliranih maloprodajnih cijena koje je odredila Vlada.

  • +3
Inina plinska platforma Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Ina je vrlo agilna i brzo se prilagođava svakoj situaciji. Bili bismo iznimno zadovoljni kad bi regulatorna strana mogla učiti od nas i podržati nas u bržoj realizaciji poslovnih planova. Jedan od primjera su nepotrebne komplikacije oko Petrokemije i vrlo poželjnog investitora u nju. S ostalim suvlasnicima Terra mineralnih gnojiva, Ina je predano radila na ispunjavanju svih preuzetih obveza vezanih uz restrukturiranje i stabilizaciju Petrokemije.

Otplaćeni su svi nepodmireni dugovi Petrokemije, kao i svi dugovi prema dobavljačima i naknade za emisiju CO2, a koji se odnose na ranije razdoblje. Pritom se radnicima redovito isplaćuju plaće i za vrijeme zastoja proizvodnje, uz poštivanje svih prava iz kolektivnog ugovora. Nadamo se da će se uskoro postići konsenzus te da će Petrokemija biti predana u ruke novog vlasnika. Vjerujem da bi uvođenje više agilnosti i prilagodljivosti u sustav svakako koristilo svim dionicima u Hrvatskoj.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.