KOMENTAR RENATA BARETIĆA

Kuda lete divlje svinje?

Renato Baretić
Renato Baretić
Više o autoru

Bionic
Reading

Mlada, inteligentna, obrazovana, poduzetna i ambiciozna Slavonija stvarno nema ama baš nikakvog razloga za iseljavanje s rodne grude. Generacijama unaprijed prenosit će se legenda o odabranima, očuvana u bećarcu nepoznatog autora: ‘Što ja imah, ne daje se svakom / Cijeli dan s Ivanom Vrdoljakom / Jedan-dva, iz Haenesa!’…

Rok za predaju ovog teksta odveć je ran da bih na vrijeme dospio doznati i objaviti imena desetero sretnicâ ili sretnika koji će osvojiti glavnu (i jedinu, srećom!) nagradu za najljepšu fotografiju Osijeka na Facebook-natječaju što ga je raspisao tamošnji ogranak mladeži Hrvatske narodne stranke. A ta je glavna nagrada, čitali ste ili čuli sigurno – provođenje jednog dana s Ivanom Vrdoljakom, sasvim besplatno! Iz natječaja nažalost nije baš najjasnije misli li se na radni ili neradni dan, na cijeli dan od buđenja do počinka, ili pak na puna 24 sata, kao ni to hoće li posrijedi biti isti dan za svih desetero, ili će ih se nekako razdijeliti.

Ne znam, velim, imena tih desetero sretnika, ali mogu im, eto, barem ovako unaprijed čestitati na uspjehu o kakvome tisuće i tisuće njihovih vršnjaka, pa i nas starijih, mogu samo sanjariti. Oni su, jednako kao i sami organizatori natječaja, dokaz da mlada, inteligentna, obrazovana, poduzetna i ambiciozna Slavonija nema ama baš nikakvog razloga za iseljavanje s rodne grude. Generacijama unaprijed prenosit će se legenda o odabranima, očuvana u bećarcu nepoznatog autora: ‘Što ja imah, ne daje se svakom / Cijeli dan s Ivanom Vrdoljakom / Jedan-dva, iz Haenesa!’…

Nešto srodno, premda u drukčijem tonalitetu i metrici, pjevat će se i u Primorju, ponajviše u Bakru i okolici, gdje je ministrica Murganić na Svjetski dan djeteta prvo nakratko glumila udomljeno dijete, a potom nakratko i štićenicu Centra za socijalnu skrb. Pritom su lijepo – sve u skladu sa zakonom o zaštiti osobnih podataka – objavljena i imena udomitelja i djece kojima je ministrica nakratko bila cimericom ‘na jedan dan’, samo su OIB-i malih sretnih dobitnika nedostajali.

  • +5
Akcije ministrice Nade Murganić Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

(Sasvim usput: samo malo jugoistočnije, premijer Plenković istog je dana pozdravio investiciju kineske građevinske kompanije kojoj se čelni čovjek zove, eto, Yitong, što ne mora ništa govoriti o čvrstoći konstrukcije budućega vjetroparka ponad Senja, ali je svejedno smiješno - uz dužnu ispriku nedužnom g. Yitongu - imamo li na umu silinu senjske bure).

Ponekad namjerno a ponekad nesvjesno, katkad iz očaja a katkad uslijed slučaja, karnevalizacija, karikaturalizacija i klaunizacija upravljanja hrvatskom državom i svim segmentima društva sve više i sve rapidnije uzimaju maha. Ministar Kujundžić, recimo, šalje okulistu svakoga tko ne vidi pomake nabolje u hrvatskom zdravstvu, baš kao da pojma nema kako su šanse za specijalistički pregled vida u javnoj ustanovi do kraja ove kalendarske godine ravne šansama da baš nijedan oftalmolog do Božića ne iseli iz Hrvatske!

Na medijsko otkriće supijanog ročničko-časničkog autobusnog petinga nakon vojnoga hodočašća Majci Božjoj Bistričkoj, Ministarstvo obrane dadaistički uzvraća laudama u čast pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci i povjerenju svih Hrvata u nju, a tri dana potom otkriva se kako nam dvije raketne topovnjače nisu u stanju isploviti bez tegljenja i da jake snage ratnog zrakoplovstva helikopterom znaju poći u krivolov na divlje svinje!!! I sve to otkrivaju tek mediji, tjednima nakon što je te sporadične pojavnosti od javnosti pokušalo zataškati isto to ministarstvo u koje javnost, je li, ima bezgranično povjerenje zbog one ratne pobjede iz 1995.!

Onaj Na Čije Se Pressice Više Ne Ide odlazi na skup najmrklijih njemačkih neonacista i ponosi se time, unatoč tome (ili možda baš zbog toga, vrag će znati) što su ovi kao prst i nokat s najmrklijim srpskim neoljotićevcima koji su 18. studenog obilježili ‘dan oslobođenja srbskog Vukovara! U Austriji ustaški pozdrav ne samo da se stavlja izvan zakona, nego ga se svrstava u istu razinu s pozdravima, simbolima i parolama najbrutalnijih postojećih terorističkih organizacija na planetu, a u nas jedan karikaturalni zastupnik usred državnog parlamenta postavlja izložbu kojoj je jedini cilj da među izlošcima bude nekakva diletantska mazarija na kojoj piše upravo to ‘za dom spremni’ i nikom ništa!

Novinari su bojkotirali konferenciju za medije Željka Glasnovića jer ih je izvrijeđao Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće financirati odlazak mladih genijalaca na matematičku olimpijadu (odakle već godinama generacije darovitih klinaca donose medalje!) pravdajući se time što mu za tu svrhu nije dospjelo dovoljno novca od - igara na sreću!!!

Alo, ljudi, pa kamo nas ovi vode, kuda lete divlje svinje, što je sljedeće? Humanitarna aukcija Bandićevih štaka? Molitveni doručak sa Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih? Tribina o slobodnom zidarstvu u organizaciji Živog zida? Holdingov postdiplomski studij novinarstva? Tombola za poziciju na popisu izbornih kandidata Nezavisne liste Ivice Todorića? Lex Kerum? Donatorska večera za nazočenje oproštajnom bogoslužju kardinala Bozanića?

Što, smješkate se? Samo se vi smješkajte…

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.