ZBOGOM FAŠISTIMA

Austrija će od prosinca zabraniti ustaške simbole

23.11.2018 u 12:45

Bionic
Reading

Austrijski parlament trebao bi sredinom prosinca prihvatiti zakon o zabrani isticanja ekstremističkih simbola, uključivo one iz doba Nezavisne Države Hrvatske, a taj novi zakon, prenose mediji u petak, izaziva kritike jer nije proširen na simbole ostalih fašističkih pokreta poput talijanskog ili španjolskih frankista

"Zakonom o simbolima trebala bi biti zatvorena praznina. Simboli i geste u novom zakonu navedenih organizacija protive se ustavnopravnom poretku Austrije i našim demokratskim temeljima“, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Heribert Kickl (Slobodnjačka stranka Austrije FPÖ), prenose austrijski mediji.

Na stranici Ministarstva unutarnjih poslova Austrije stoji da je Ministarsko vijeće (vlada) Austrije na svojoj sjednici u srijedu prihvatilio zakon kojim se zabranjuje isticanje simbola Muslimanske braće, turskih Sivih vukova, Kurdske PKK (Radničke stranke Kurdistana), (palestinskog) Hamasa i „hrvatskog fašističkog pokreta Ustaša“.

Vlada savezne pokrajine Beč i Savez austrijskih sindikata kritizirali su dopunu zakona kao „proizvoljnu i nepotpunu“.

„Zakon bi trebao biti proširen i na simbole ostalih fašističkih pokreta poput talijanskog ili pokreta španjolskih frankista“, stoji u priopćenju sindikata.

Kršenje novog zakona kažnjavat će se novčanom kaznom od 4.000 eura ili zatvorom do mjesec dana, a u slučaju ponavljanja i kaznom od 10.000 eura ili šest tjedana zatvora.

Simboli ustaškog pokreta našli su se na popisu zabrana zajedno sa simbolima islamističkih i terorističkih udruga ponajprije zbog inicijative savezne pokrajine Koruške koja je zbog učestalih pokazivanja ustaških simbola pri godišnjim komemoracijama u Bleiburgu tražila dopunu zakona o simbolima koji bi se proširili i na simbole iz NDH.

Dosad je nekoliko sudionika skupa u Bleiburgu bilo osuđeno zbog isticanja nacističkih simbola koji su i dosad u Austriji bili zabranjeni. Tako je 51-godišnji hrvatski državljanin u lipnju u Klangenfurtu bio osuđen na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog isticanja simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma tj. pozdrava tzv. Hitlerovim pozdravom na komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u svibnju u Bleiburgu.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova još je u travnju najavilo da razmatra donošenje zakona o zabrani ustaških obilježja i simbola na komemoraciji žrtvama na Blajburškom polju.

Dosadašnji austrijski zakon zabranjuje samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, a Peter Kaiser, premijer Koruške gdje se nalazi Bleiburg zatražio je da se zabrana isticanja fašističkih i nacističkih simbola proširi i na simbole ustaškog režima.