KOMENTAR JULIJANE ADAMOVIĆ

Kako je moralna panika oko golih grudi razotkrila ćudorednu Hrvatsku

Julijana Adamović
Julijana Adamović
Više o autoru

Bionic
Reading

Ništa ljude ne može tako othraniti, toliko inspirirati, ali ni tako prokazati, kao par golih ženskih grudi, zaključuje tportalova komentatorica analizirajući reakcije na prekršajnu prijavu protiv žene iz Kloštra Vojakovačkog kod Križevaca koja se u toplesu kupala u vlastitom dvorištu. Gologruda Eva s usnama tik do Adamova spolovila i ostala vojska obnaženih muškaraca i anđela na svodu Sikstinske kapele su prihvatljivi, ali gologruda Tanja na vlastitom gruntu – ne

Prošlotjednu buru oko poreza na nekretnine u Hrvata, gdje su s iste strane barikada stali lijevi, desni, živozidaši i liberali, pomele su gole ženske grudi. Vijest o prekršajnom sankcioniranju građanke T. Č. zbog kupanja u toplesu zbila je Hrvate ponovno u iste redove. Isključimo li mještane Kloštra Vojakovačkog kod Križevaca, javnost je gotovo nepodijeljena, a razlika u stavovima pojavljuju se tek u nijansama.

Dok jedni naglasak stavljaju na hipokriziju zgroženih nad golim torzom svoje susjede (kao da je na pleća istetovirala kukasti križ), drugi cijeli događaj promatraju u kontekstu nepovredivosti privatnog prostora, pa su s pravom postavljali pitanje do kud će se proširiti moralna ruka susjeda. Hoće li prijeći i granice prozora bez zavjesa te i nas sutra izložiti prekršajnoj odgovornosti, jer na plus 40 stanom paradiramo u gaćicama?

Je li Kosor evoluirala, ili...? 

O događaju je, očekivano, 'procvrkutala' i bivša premijerka Jadranka Kosor, pitajući se zašto prekršajna kazna samo ženi u toplesu koja se, da ponovimo, kupa u vlastitom dvorištu, dok mnogi muški primjerci s golim grudima u rasponu košarica od AA do C, slobodno cugaju po birtijama i šepure se na drugim javnim površinama.

No, izgleda da je bivša premijerka zaboravila sebe prije točno sedam godina. Naime, nakon promocije novog spota za reklamu Hrvatske kao turističke destinacije pod nazivom 'Recept za savršen odmor'  imala je određenih primjedbi i nije ih se libila izreći.

Spot HTZ-a Recept za savršen odmor Autor: Youtube

'Imam primjedbu i mislim da je mogu izreći jer sam, među ostalim, pisala Zakon o ravnopravnosti spolova. Predlažem da iz spota u kojem se govori o turističkim vrijednostima izostavi kadar dijelova ženskoga tijela jer je to na neki način seksistički. To je moja primjedba, ne naredba, i molim razmotrite je!'

Ženska stražnjica (u bikiniju) djelovala joj je seksistički, pa je blagospočitavajući sugerirala autorima spota da taj kadar 'izrežu', držeći da nam zbog tri sekunde guze turisti neće u većem broju pohrliti u Hrvatsku, niti će odustati od dolaska, jer je u spotu nema. Priznat ćete, malo paradoksalno.

Ili nam je bivša premijerka u ovih sedam godina značajno evoluirala ili je posve zaboravila kako je stražnjicu u kupaćem kostimu procijenila seksizmom, kao da se golotinjom reklamira novi model Ferrarija ili Žuja, a ne more, kupanje i sunčanje zbog kojeg nam turisti i dolaze, stoga bi bilo više nego neobično da je na plaži ležala posve obučena žena. Ili muškarac, svejedno.

Tako je simpatični spoj stražnjice i edukativnog natpisa 'Ne prži predugo', prije nego što će u legendu, medijski obišao cijeli svijet, a u Kini je zabilježen pod rubriku 'weird news' (čudne vijesti).

A možda je Jadranka Kosor još iste godine izvukla pouku, kad su je mediji optužili za dvostruka mjerila, jer je 'krstila' brod 'Kraljica mora', namijenjen izobrazbi učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta, na čijem je pramcu isklesana obnažena i prilično prsata sirena, u koju učenici i studenti mogu piljiti mnogo dulje od skromne tri sekunde, koliko je stražnjica zauzimala prostor promotivnog spota.

Navedeni slučaj bilo je zanimljivo pratiti i zato što su se različite udruge okupljene oko ženskih oprava u svojim stavovima podijelile. Jedan broj je bio na tragu premijerkina mišljenja, dok su se aktivistice onih drugih zapitale što je sporno u ženskom tijelu odjevenom u bade kostim. Pa neće valjda na plažu u skijaškom skafanderu?

Shizofren odnos prema ljudskom tijelu

Nisam se bez razloga toliko zadržala na ovoj 'anegdoti'. Cijela situacija sa stražnjicama i grudima oslikava pomalo shizofren odnos koji imamo prema ljudskom tijelu i njegovu izlaganju pogledima javnosti. S jedne strane se bunimo protiv eksploatacije ženskog tijela (mada se sve to događa i s muškim tijelima, ali na to nismo toliko senzibilizirani) i svođenja žena na objekte, a na drugoj se strani borimo da svatko ima pravo činiti sa svojim tijelom što hoće, što onda podrazumijeva i da ga koristiti kako bi zaradio honorar.

S jedne strane nas pod normalno u oči bodu ženske dojke s internetskih portala i reklamnih spotova, a s druge smo gotovo maknuli toples s javnih plaža i naplaćujemo kaznu turistkinjama koje se odluče prošetati gradom 'neprimjereno' odjevene.

Zanimljivo je bilo pratiti i kako se prva predodžba scene u kojoj netko iz susjedstva prijavljuje kupačicu u toplesu kod većine komentatora gotovo arhetipski svela na prikaz scene u kojoj gole i oble grudi neke rasne ljepotice izazivaju ljubomoru kod druge žene, zasigurno manje atraktivne i 'obdarene' ili, češće spominjano, ljubomorne jer suprug baca oko na pastoralni prizor iz dvorišta preko ceste.

Da budem iskrena, iako sam od starta posumnjala u ovaj stereotip, što se na koncu pokazalo točnim, imala sam jedan drugi. Naime, ljepota nikad ne izaziva toliko volje za destruktivnim djelovanjem, pa mi je prva asocijacija na 'bestidnicu' bila da je riječ o ženi koja od standarda odstupa masom, obujmom ili godinama.

  • +80
Ljepota nikad ne izaziva toliko volje za destruktivnim djelovanjem koliko odstupanje od standarda Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Samo sam se dijelom prevarila. Žena koju sam 'zamislila' bila je pozamašnih i obješenih grudi, trbuha s tri šlauha oko sebe, a na TV ekranima me je 'dočekala' mršavica skromnih tjelesnih atributa, ali evidentno i socijalno slabo uklopiva.

'Očigledno je da osoba nema adekvatne uvjete za život jer pere zube i kosu uz samu magistralnu cestu', rekao je RTL-ovoj novinarki jedan od susjeda.

'Gola se kupa, skače po cesti, viče u noći, glasno pušta muziku. To je osoba koja treba nekoga da je čuva i skrbi. Svi zajedno susjedi smo je prijavili', dodala je susjeda.

Ali taj netko nikako nismo mi. Mi smo tu samo da reagiramo na kršenje morala.

I tu tek vidite koliko je moral rastezljiva kategorija.

Nelagodu maknuti iz vidokruga 

Gologruda Eva s usnama tik do Adamova spolovila i ostala vojska obnaženih muškaraca i anđela na svodu Sikstinske kapele su prihvatljivi, ali gologruda Tanja na vlastitom gruntu – ne.

  • +2
Detelji sa svoda Sikstinske kapele: prihvatljiva vojska obnaženih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ono što se ne uklapa u naš mali svijet, ono što nam ruši sliku o nama kao ispravnima, oku ugodnima i čistima, što nam iz ovih ili onih razloga izazove nelagodu, treba maknuti iz vidokruga. Ne tako da okrenemo glavu od neograđenog dvorišta. Ne tako da se organiziramo i ponudimo se ograditi ga. Ne tako da vodu uvučemo u susjedina četiri zida, pa da se ona na plus 40 osvježi mimo naših pogleda. Ne, nego tako što ćemo je prekršajno prijaviti. Tako će naša savjest biti čista, a naše ćudoređe sačuvano. I naša djeca će gole sise gledati samo na ekranima svojih Smartphonea.

Zato, prije nego iscrpljeni i iživcirani vrućinama posegnete za telefonom kako biste prijavili svoju nemoralnu susjedu, možda bi bilo dobro da se sjetite kako su ženske grudi kroz stoljeća na pravdi Boga sve više sputavane. Od slobodno mlatećih, zarobljene su u neudobne grudnjake. 

A možda vam dobro dođe i informacija da je u 14. stoljeću dvorski liječnik Henri de Mondeville pisao francuskom kralju da su ženske grudi 'smještene ondje gdje jesu kako bi muškarci bez prevelikog napora mogli u njih piljiti'.

Ništa ljude ne može tako othraniti, toliko inspirirati, ali ni tako prokazati, kao par golih ženskih grudi.

*Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.