DRASTIČNA PROMJENA

Žene su danas deblje, više i imaju veće grudi nego prije 60 godina

16.03.2017 u 09:53

Bionic
Reading

Izgled ženskog tijela danas izmijenio se u odnosu na prosječnu tjelesnu građu kakvu su imale žene u 50-ima, što bi mogla biti dobra vijest za muškarce. Osim što su sada mnogo više nego prije te imaju više kila, današnje žene imaju i veće grudi

Godine 1957. prosječna Britanka je težila 61,7 kilogram te bila visoka svega 157 centimetara, nosila je broj cipela 35, a konfekcijski broj odjeće iznosio joj je 40. Obujam struka iznosio je 71 centimetar te je nosila grudnjak veličine 75B (IT 2B).

Prosječni životni vijek žene iznosio je 73 godine, a Britanke su tada zarađivale 85 kuna (10 funti) tjedno, što nije ni približno situaciji danas.

Nakon 60 godina koliko je otad prošlo, žensko tijelo drastično se promijenilo, pogotovo u predjelu struka i grudi. Današnja žena u prosjeku je visoka 170 centimetara, teži 70 kilograma, ima broj noge 38 te nosi konfekcijski broj 44.

Prosječan broj grudnjaka koji žene danas nose je 80E (IT 3E), a obujam struka sada iznosi 86 centimetara. Iako vam ova vijest vjerojatno ne zvuči obećavajuće, možda vas razveseli podatak kako se životni vijek žene, u odnosu na 60 godina ranije, produljio za 10 godina te sada iznosi 83 godine, a Britanke danas zarađuju u prosjeku 4.523 kune (530 funti) tjedno.

Tablica prikazuje prosječni život 1957. u odnosu na 2017. godinu

Holivudska zvijezda 50-ih Natalie Wood odgovarala je standardnim tjelesnim proporcijama svog doba. I ona je baš poput prosječne Britanke koja je živjela prije 60 godina nosila grudnjak veličine 75B.

Jedna od najpopularnijih zvijezda današnjice Kim Kardashian nosi grudnjak veličine 80E, baš kao prosječna žena 2017. godine.

Emily Bendell, izvršna direktorica britanske modne marke specijalizirane za donje rublje Bluebella, tvrdi kako je današnja žena puno svjesnija svog tijela od žene koja je živjela 1957. godine: 'Prosječna žena vježba barem dva puta tjedno te unosi 2.300 kalorija na dan, u usporedbi s 1.800 kalorija u ono vrijeme. Također, prosječna žena danas puno je zdravija od žene u 50-ima te otprilike 30 posto više novca troši na garderobu.'

Današnja žena posjeduje otprilike 12 grudnjaka, a 50-ih ih je imala duplo manje. Bendell dodaje kako se modna industrija morala konstantno prilagođavati ženskoj građi tijela koja se tijekom godina neprestano mijenjala.

'Konstitucija tijela promijenila se iz relativno male tjelesne građe i malih grudi u mnogo punašniju figuru tijela koju vidimo danas. To predstavlja velik izazov za dizajnere i brendove donjeg rublja', rekla je Emily Bendell za The Sun, dodajući kako žene danas donje rublje smatraju jednako važnim modnim izborom kao ostale odjevne predmete poput haljina ili cipela.