PIŠE: ROBERT PERIŠIĆ

Državni pogled u međunožje

  • Autor: Robert Perišić
  • Zadnja izmjena 05.02.2013 08:06
  • Objavljeno 04.02.2013 u 09:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Spačka koju su priredili premijeru Srbije Dačiću, gdje je vlast natjerana da pogleda ‘dolje’, slučajno se potrefila s vremenom karnevala, ali svakako sjajno sumira karnevalski pristup stvarima: gore i dolje se tu susreću i miješaju, službeni svijet se izokreće, pa čak i država zadobiva puteni rableovski smiješak

Neće ovo biti nikakav dnevnopolitički komentar, jer u ovoj karnevalesknoj epizodici nema dnevne politike – stvar je više univerzalna.

Za one koji ne znaju – Dačić ulazi u zgradu u punom premijerskom sjaju, s tjelohraniteljima i tajnom službom, zatim ulazi u studio, razgovara s ‘novinarkom’ za koju gledatelji već znaju nema gaćice, te se u jednom trenutku državno lice, kad pogleda dolje, alkemijski pretvara u jedno drukčije lice, lice malko blesavog, gotovo djetinjastog osmijeha s prstima u marmeladi. Gotovo.

Nema tu ništa pametno. Stvar je to nepristojna, zasigurno i politički nekorektna, ali je smiješna, onako kako je smiješan Rabelais, bivši redovnik i najveći renesansni romanopisac, autor ‘Gargantue i Pantagruela’, kojeg preporučujemo za čitanje u ove dane svakojakih histerija koje jedva i karneval rastjerati može, u jazbini ovoj gdje nam poso cvate, što bi rekao Villon - još jedan renesansni François.

Gore i dolje, od Dačića do Renesanse

Zanimljivo je da se Dačić, čije je lice na tren postalo blesavo ali i ljudski simpatično, odmah zatim potrudio prebrisati taj dojam, te je objavljeno: ‘Kabinet premijera neće dozvoliti da sve ovo prođe bez kazni.’ Sad je, eto, država ljuta, jer država ne želi biti smiješna. To je i razlog zbog čega karneval, premda je praznik, nikako ne može biti službeni praznik. Praznik je, znamo, ‘nešto drugo’ u odnosu na običnu kolotečinu života, no problem sa svim praznicima koji su državno proglašeni – jest u tome što oni automatski postaju ozbiljni, slično onako kako su na HTV-u sakralno ozbiljne ‘Vijesti iz kulture’, premda u ljudsku kulturu spadaju i manje ozbiljne stvari, one smiješne i karneveleskne. ‘Službene vijesti iz kulture’ (kako bi se mogla zvati HTV-ova emisija) o kulturi u punom smislu riječi ne govore, te čak i iskrivljavaju sliku kulture, stvarajući u narodu dojam da je riječ o nekoj otuđenoj, oficijelnoj i patetično ozbiljnoj djelatnosti, na čijem je čelu umjetnost – ta misteriozna igračka blaziranih ljudi. U doba karnevala stoga treba podsjetiti na cjelokupnost ljudske kulture, na širinu tog pojma konstantno kastriranog stoga što ozbiljna službena lica ne žele pogledati ‘dolje’. Nema na to boljeg podsjetnika od stvaralaštva Françoisa Rabelaisa, njegovog renesansnog smijeha koji je iz perspektive današnje (službene) kulture jedva pojmljiv, no nekim čudom Rabelais je ipak klasik i mora ga se podnositi, čak i u službenim školskim programima, premda je, bojim se, subverzivniji i od strašnog zdravstvenog odgoja, jer što ima, molit ću lijepo, zdravstveno u Gargantuinu prvom (čim se rodio) poviku: ‘Daj da se pije, pije, pije!’

Sam karneval je od Rabelaisova doba - kako kaže filozof Mihail Bahtin – prilično degenerirao. Od negdašnje provale ‘kulture odozdo’, postala je to relativno kontrolirana ‘manifestacija’ u čiji su organizaciju uključene službene turističke zajednice, pa se karnevali i pravdaju svrhom turizma, a neki od njih, poput onog u Riju, i jesu svjetske turističke atrakcije, iako je bit karnevala u tome da se on ‘ne promatra’, nego da se u njemu bude, i da u njemu – kaže Bahtin – ‘žive svi, pošto je on po svojoj ideji općenarodan’. Bit je tog utopijskog praznika da se u njemu izgube razlike i da se svi sretnu u svojoj jednakosti, da maske prebrišu, barem privremeno, uvriježene identitete i socijalne statuse, tj. one stvarne maske koje ljudi nose u svojim službenim životima.

Karneval u Riju
Seks i Praznik luda

U svojoj biti karneval ne zna za podjelu na izvođače i gledaoce, kaže Bahtin. On ne zna za ‘rampu’ – onu nevidljivu crtu koja dijeli kazališnu pozornicu i publiku – koju, usput rečeno, avangardni redatelji često žele prebrisati, no problem je u tome što oni time redovito svoju vlast šire i na publiku: ona navodno biva ‘uključena’, a zapravo najčešće podvrgnuta redateljskoj moći, te se tu javlja i određen strah kod gledatelja, što je posve obratno od karnevalske situacije bez vlasti. Koliko god karneval degenerirao u njemu se još uvijek parodira vlast, pa i država, biranjem navodnih kraljeva, prinčeva i princezi, proglašavanjima republika i smiješnim suđenima, te ponekim preimenovanjem poput onoga ‘Trga fašničkih velikana’ u Samoboru.

U tom smislu, karneval ipak donekle čuva svoja srednjovjekovna ishodišta, kao preostatak narodnih praznika kojih je bilo više – ‘praznici luda’ (‘festa stultorum’), ‘praznik magarca’, ‘uskršnji smijeh’ (‘risus paschalis’) – koje navodi Bahtin govoreći: ‘Sve ove obredno-predstavljačke forme, organizirane na načelima smijeha, oštro su se razlikovale od ozbiljnih službenih – crkvenih i državno-feudalnih – formi i ceremonija.’
Karneval, u kojem je oduvijek, uz načelo smijeha, bez previše stida plamsala i seksualnost (što se najbolje vidi u Riju), preživio je stoljeća malo strožih moralnih normi, i nitko ga nije uspio ukinuti zbog toga što ‘kvari mlade’, što nam ponešto govori i o tome koliko su farizejske rasprave kojima svjedočimo, a koje bi, po svojoj logici, mogle jednako govoriti i ukidanju karnevala.

Ovo čemu svjedočimo u Hrvatskoj sa seksualnim odgojem i daljnjim produžecima priče, sukob je u ‘ozbiljnom’, službenom programu kulture, onom državnom, gdje se i crkva umeće, a s pozicija karnevala sve je to razlog za smijeh. Tu se, kao i kod Dačića, zapravo radi o tome moraju li ‘službeni’ (državni) i stvarni život biti odvojene realnosti, ili drukčije rečeno - smije li država pogledati ‘dolje’?

Oh, ne, ni u kom slučaju! Što rekoše: ‘Kabinet premijera neće dozvoliti da sve ovo prođe bez kazni.’ Ma normalno. Seks bez kazne – pa gdje toga ima?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!