MITOVI ŽIVOTINJSKOG SVIJETA

Zaboravite na izreku 'slijep kao šišmiš', ti sisavci vide bolje od vas

28.10.2022 u 07:52

Bionic
Reading

Šišmiši, mali leteći sisavci, u nekim su dijelovima Hrvatske poznati i pod nazivom slijepi miševi. No, jesu li oni doista slijepi?

Zbog svog zastrašujućeg izgleda i nekih svojih navika - poput sisanja krvi i spavanja naglavačke - šišmiši u ljudskoj imaginaciji imaju posebno mjesto. Često ih povezujemo s nečim mračnim, nadnaravnim i prijetećim - dovoljno je sjetiti se legendi o grofu Drakuli - ali mogu biti i pozitivci poput stripovskog, odnosno filmskog superheroja Batmana.

Možda najneobičnija značajka šišmiša njihova je sposobnost eholokacije, odnosno lociranja predmeta u prostoru pomoću ultrazvučnih valova. Uspoređujući odlazni puls s povratnim odjecima, šišmiši mogu prikupiti informacije o svojoj okolini, što im omogućuje otkrivanje i hvatanje plijena te orijentiranje u prostoru u potpunom mraku.

Zbog te sposobnosti da 'vide' svojim ušima, ljudi su od davnina vjerovali da su šišmiši slijepi. Međutim, čini se da je ta osnovna 'činjenica' o tim letećim sisavcima potpuno pogrešna, baš kao i poznata fraza 'slijep kao šišmiš'. Suprotno uvriježenom mišljenju, šišmiši općenito uopće nisu slijepi i zapravo se vjeruje da imaju oštriji vid od većine ljudi.

Zabluda da su šišmiši slijepi dolazi od njihove noćne prirode. Budući da uglavnom love u gluho doba noći, u uvjetima kad je osvjetljenje vrlo slabo ili ga uopće nema, šišmiši se oslanjaju na eholokaciju. Ova sposobnost, međutim, nema nikakve veze s vidom, odnosno sljepoćom. Genetske mutacije koje su razvile moć eholokacije kod šišmiša vjerojatno su se pojavile tijekom evolucije kako bi pomogle organima vida, a ne i zamijenile ih. Oči šišmiša, daleko od beskorisnih, prilagođene su uvjetima slabog osvjetljenja kako bi bolje pomogle u pronalaženju plijena i zapravo su komplementarne njihovom savršenom sluhu i njihovoj supermoći eholokacije.

Dakako, među više od 1400 vrsta šišmiša, rasprostranjenih diljem planeta, postoje i brojne vrste tih sisavaca koje nemaju sposobnost eholokacije. One to nadoknađuju još boljim vidom - pronađene su i neke vrste šišmiša koje mogu vidjeti u spektru ultraljubičaste svjetlosti.