SLAVNI ZABAVLJAČ DOBIO FILM

Weird Al Yankovic: kako se harmonikom i parodijama tuđih hitova može postati glazbena zvijezda

14.11.2022 u 10:47

Bionic
Reading

S vremena na vrijeme pojave se filmovi koji potpuno podijele publiku: dok ih jedni gledaju s podsmijehom, drugi stvaraju bazu obožavatelja i u kina odlaze u kostimima glavnog ‘junaka’. Upravo se to dogodilo i s filmom ‘Weird: The Al Yankovic Story’, kvazibiografskoj priči o glazbeniku koji već desetljećima uspješno parodira svjetsku glazbenu scenu, a u ovom filmu i samoga sebe.

Daniel Radcliffe (glavni glumac iz serijala o Harryju Potteru) bio je prvi izbor za glavnu ulogu i utjelovio je glazbenika osebujne pojave i ponašanja, a i sam Weird Al Yankovic u nedavnom je intervjuu rekao da Radcliffe nakon malog čarobnjaka ionako igra uglavnom uloge čudaka, pa nije ni čudo da mu je ova dobro sjela. Dapače, Radcliffe već godinu dana svako malo pozira s brkovima i bujnom prepoznatljivom 'Al Yankovic' frizurom.

Film je to koji se čekao i oko kojeg se atmosfera 'pumpala' više od godinu dana, a brojni slavni jedva su dočekali biti dio te priče i odigrati cameo uloge. Tako već u prvoj sceni vidimo doktora koji skida masku, a iza nje se skriva ni manje ni više nego jedno od najtraženijih imena showbizza, Lin-Manuel Miranda, tvorac najvećeg (i najprofitabilnijeg) suvremenog brodvejskog mjuzikla 'Hamilton' i golemi obožavatelj lika i djela Ala Yankovica. Štoviše, iako je Hamilton već postao milijardu dolara vrijedan hit, sam Miranda rekao je da je osjetio da je potpuno uspio tek kad je Yankovic snimio svoju polka-parodiju, a koja je i sama postala vrlo slušani hit. Ali nije Miranda jedini, Conan O’Brien zasjao je u ulozi Andyja Warhola, a tu su i Jack Black, Patton Oswald, Josh Groban kao konobar i mnogi drugi.

Iako je film promoviran kao biografski, gledatelju vrlo brzo postaje jasno da je to daleko od stvarnosti, no nikoga nije briga dok god je u Weird Al Yankovic stilu. Bez pretjeranog otkrivanja radnje, jedan od ključnih aktera filma je Madonna, koju je utjelovila Evan Rachel Wood. Upravo zbog njezine uloge, navodna veza između Yankovica i Madonne u stvarnom životu postala je jedan od najtraženijih pojmova na Googleu, ali sam Yankovic priznao je da se s Madonnom u stvarnosti vidio i razgovarao tek oko 45 sekundi u nekom backstageu. No to ga nije spriječilo dati joj ključno mjesto u filmu.

I za sebe je Yankovic ostavio ulogu u filmu – ulogu glazbenog producenta koji uz uvrede odbija mladog Yankovica koji je tek na početku karijere. Baš kao što Weird Al Yankovic rijetko kad može razočarati svoje fanove, tako ih vjerojatno neće razočarati ni ovaj film, iako Yankovic već predviđa da će za njega dobiti Zlatnu malinu.

No tko je uopće taj osebujni komični glazbenik, čije parodije brojni drugi glazbenici čekaju s nestrpljenjem? Alfred Matthew Yankovic rođen je 1959. godine, otac mu je imao južnoslavenske korijene, a svoj glazbeni produžetak – harmoniku – počeo je svirati u djetinjstvu, kad su mu je roditelji kupili od prodavača koji je prodavao 'od vrata do vrata'. Vrlo rano počeo je pokazivati svoju otkačenu kreativnu stranu i parodirati poznate pjesme, a prvi pravi proboj na tržište doživio je zahvaljujući također osebujnoj radio personi, Dr. Dementu, koji je znao u eter puštati neobične, pa i opskurne umjetnike.

Nadimak 'Weird' (Čudan), zaradio je na studiju arhitekture, gdje baš i nije bio prihvaćen i shvaćen od svojih studentskih kolega, ali je nadimak na kraju odlučio zadržati i profesionalno i ponosno ga nositi do danas. Istina je i to da je, kako to 'romantizirano' prikazuje film, svoj prvi veći hit 'My Bologna', na temelju pop hita 'My Sharona', snimio u WC-u, i to zbog eha koji mu je činio dobar zvučni efekt. Hitovi su se počeli nizati, a karijera je dobila brzu uzlaznu putanju. Neki od njih svakako su i 'Like a Surgeon', prema Madonninoj pjesmi 'Like a Virgin', ili 'Eat It' koji je parodija hita 'Beat It' Michaela Jacksona.

  • +2
Weird Al Yankovic Izvor: Profimedia / Autor: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Previše bi prostora oduzeo pokušaj spominjanja svih hitova ovog glazbenika kojem inspiracije nikad ne nedostaje, dok god ima glazbenih hitova koji su 'plodno tlo' za parodiju. Brojni glazbenici zaista osjećaju čast kad ih Al Yankovic parodira, čak im se i poveća prodaja original hitova. To je nešto što je već dobilo naziv – The Yankovic Bump. Navodno je produkcijska kuća Nirvane zvala Yankovica nakon što je parodirao pjesmu Curta Cobaina, jer im se nakon parodije prodalo milijun dodatnih primjeraka albuma.

Ali nisu svi glazbenici blagonakloni prema parodiranju. Coolio je zamjerio korištenje njegova hita 'Gangsta's Paradise' za parodiju 'Amish Paradise', očekivala se i tužba, ali Coolio se zadovoljio time da tantijemi idu izravno njemu. Od toga trenutka Weird Al Yankovic izravno je dogovarao s glazbenicima dopuštenja za korištenje njihovih songova. Na koncu su se Coolio i Yankovic pomirili, a Coolio je priznao da je parodija dobra i da je pretjerano reagirao.

S druge strane, Eminem je odbio parodiju svog najvećeg hita 'Lose Yourself', dopuštenje za svoje songove nikad nije dao ni Prince, a Paul McCartney koji je veliki obožavatelj Yankovica ipak nije dopustio da mu parodira pjesmu 'Live and Let Die' u parodiju 'Chicken Pot Pie', samo zato što baš i nije veganska. Tu se Yankovic i složio jer je i sam vegetarijanac koji naginje veganstvu pa između dvojice glazbenika ipak nije došlo do zle krvi.

U svakom slučaju, novi film oživljava i karikira te parodira 'legendu' o glazbeniku koji harmonikom tuđim hitovima daje novi dašak, često u polka-stilu, i stvara nove hitove koje pjevaju milijuni obožavatelja. Uz ovaj film, Yankovic je uvid u svoj kreativni 'genij' zasigurno prenio i novim generacijama.