NOVE TEHNOLOGIJE PRIJEVOZA

Vlakom brže od mlažnjaka? I to će biti moguće zahvaljujući FluxJetu

11.10.2022 u 17:55

Bionic
Reading

Koncem ljeta stigla je vijest da će Kanađani uskoro imati novi brz način putovanja. Naime, kanadska start-up tvrtka TransPod nedavno je predstavila hibridno prometno sredstvo nazvano FluxJet koje će moći doseći brzine veće od 1000 km/h, bez ikakvih štetnih emisija. Za usporedbu, to je malo brže od prosječnog privatnog zrakoplova ili oko tri puta brže od ultra brzog vlaka

Taj zrakoplov bez krila, kako ga tvrtka naziva, temelji se na principima novog polja fizike zvanog 'veillance flux' i ima inovativni 'beskontaktni prijenos energije'. Također je opremljen aerodinamičkim i pogonskim sustavima dizajniranim posebno za maksimalno smanjenje trenja. Ukratko, koncept vakuumske cijevi omogućuje magnetski levitiranim kapsulnim vlakovima kretanje brzinom većom od svih postojećih vlakova, automobila i mnogih mlažnjaka.

FluxJet može prevesti do 54 putnika plus dvoja invalidska kolica. Također je opremljen s četiri prtljažnika i može primiti do 10 tona tereta. Putovat će duž namjenskog sustava podzemnih cijevi poznatog kao TransPod linija, kako bi se ublažile gužve na glavnim cestama. Zapravo, ne razlikuje se bitno od Virginove mreže Hyperloop kapsula koje će se kretati brzinom od 965 km/h, a koja bi trebala biti pokrenuta 2030.

TransPod linija imat će postaje na ključnim lokacijama i u većim gradovima, a očekuje se da će pojedine kapsule polaziti svake dvije minute. Navodno će putnike koštati otprilike 44 posto manje od zrakoplovne karte.

FluxJet Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Očekuje se da će projekt stvoriti do 140.000 novih radnih mjesta i dodati 19,2 milijarde dolara kanadskom BDP-u tijekom izgradnje. Također će smanjiti emisije CO² za oko 636.000 tona godišnje. Čini se da plan sada dobiva i novi snažni zamašnjak. Naime, TransPod je nedavno primio 550 milijuna dolara poticaja, čime je odmah pokrenuo sljedeću fazu američkog infrastrukturnog projekta vrijednog 18 milijardi dolara za izgradnju linije TransPod između Calgaryja i Edmontona u Alberti, na kojoj će se tristotinjak kilometara prelaziti za samo 45 minuta.

Tvrtka je također nedavno predstavila smanjeni FluxJet na jednom događanju u Torontu, kako bi prikazala mogućnosti 'letenja' na zemlji (zapravo ispod njezine površine) koje nudi to tehničko čudo. Tom prigodom demo model pokazao je proceduru kretanja i zaustavljanja unutar vodilice.

'Sav naporan rad u proteklih nekoliko godina doveo je do ovog trenutka koji čini prekretnicu u procesu u kojem ono ispričano postaje stvarnost. Tehnologija se dokazala u praksi, a dobili smo i povjerenje investitora, vlada i partnera da nastavimo gurati naprijed kako bismo učinkovito redefinirali pojam suvremenog načina prijevoza', rekao je u izjavi za javnost suosnivač i izvršni direktor TransPoda Sebastien Gendron.