POGLED S NEBA

Britanija dobiva nebesku autocestu za dronove

19.09.2022 u 09:18

Bionic
Reading

Suvremeni svijet premrežen je željezničkim prugama i autocestama koje povezuju velika i mala urbana središta. Čini se da ćemo uskoro imati i mreže autocesta za dronove, zračne koridore rezervirane isključivo za promet bespilotnih letjelica.

Prvu automatiziranu zračnu 'cestu' za dronove u svijetu mogla bi dobiti Velika Britanija ako se ostvari projekt koji je nedavno najavila britanska vlada. Javno-privatni konzorcij predvođen tvrtkom Altitude Angel trebao bi u sklopu projekta Skyway u sljedeće dvije godine izgraditi 265 kilometara dugačku nebesku autocestu koja će povezati zračni prostor iznad gradova Readinga, Oxforda, Milton Keynesa, Cambridgea, Coventryja i Rugbyja.

Prema trenutno važećim propisima, dronovima - uz rijetke iznimke - moraju upravljati isključivo ljudski piloti sa zemlje. Projektom Skyway to bi ograničenje trebalo biti ukinuto, te bi se svim proizvođačima bespilotnih letjelica omogućilo da povežu svoje sustave za navođenje i komunikaciju s virtualnim sustavom superautoceste koji upravlja sigurnim navođenjem dronova do njihovih odredišta putem softverske integracije.

Projekt predviđa izgradnju napredne zemaljske senzorske mreže koja bi pratila zračni promet u stvarnom vremenu i navodila dronove. Izvršni direktor i osnivač Altitude Angela Richard Parker vjeruje da Skyway predstavlja održivi mehanizam za početak integracije bespilotnih letjelica u naše svakodnevne živote, osiguravajući sigurnu koegzistenciju letjelica s posadom i onih bez nje u zračnom prostoru.

'Skyway može revolucionirati naša putovanja i prijevoz robe na način kakav nismo doživjeli od pojave željeznica u 19. stoljeću, kad se dogodila posljednja prometna revolucija', rekao je Parker.

Kako se očekuje, prva autocesta za dronove mogla bi postati operativna do sredine 2024. godine, a osnivači konzorcija već najavljuju da bi se koridori mogli produljiti do Southamptona na južnoj obali i Ipswicha na istočnoj obali. Ako projekt vrijedan 14 milijuna eura bude uspješan, samo je pitanje vremena kad će se mreža autocesta za dronove proširiti i na druge dijelove Velike Britanije.

Istodobno se najavljuju i drugi slični projekti: britanska Kraljevska pošta planira uspostavljanje 50 ruta za dostavu dronovima, a Nacionalna zdravstvena služba najavila je uspostavu sigurnih koridora za isporuke lijekova bespilotnim letjelicama u slabo naseljene dijelove Škotske.