KARIKATURA

Stripovski junaci u karikaturi: Dok ima ljudi, bit će i potrebe da se crtežima ispričaju priče

  • Autor: Ivica Profaca
  • Zadnja izmjena 01.01.2022 09:11
  • Objavljeno 01.01.2022 u 09:11
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Novak

Damir Novak pobjednik je 26. međunarodne izložbe karikatura održane u Zagrebu, na kojoj je sudjelovalo 347 karikaturista iz 66 država sa svih strana svijeta

Najbrojniji su bili autori iz Irana (35), Turske (31), Hrvatske (23) i Kine (21), a članovi ocjenjivačkog suda bili su Marko Šunjić (osnivač i urednik izdavačke kuće Fibra, specijalizirane za strip), prof. Frano Dulibić (povjesničar umjetnosti koji je značajan dio svog znanstvenog rada posvetio upravo karikaturi) te karikaturisti i članovi Hrvatskog društva karikaturista - Predrag Raičević, Nik Titanik i Zdenko Puhin.

Tema ovogodišnje izložbe bio je strip, odnosno stripovski junaci i njihovi autori u karikaturi.

'Danas je neko drugo vrijeme, strip je praktički potpuno nestao iz novina (a i na kioscima je isto ugrožena vrsta) dok se karikatura još nekako drži, iako se i njoj prostor u tiskanim medijima sve više smanjuje, pa je pitanje kakva budućnost čeka naša dva papirnata brata.

Stripovski junaci u karikaturi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Frano Cebalo

Danas se karikatura sve više seli na internet i društvene mreže te tako ipak dolazi do najšire publike, a najbolji autori imaju status svojevrsnih celebrityja. Možda će i strip doživjeti istu sudbinu? Bilo kako bilo, u jedno sam siguran: vrijeme, moda, tehnologija i običaji mijenjat će se u budućnosti, ali i karikatura i strip će opstati. Jer dok ima ljudi, bit će i potrebe da se crtežima ispričaju priče, a pogotovo potrebe za smijehom', napisao je Marko Šunjić u predgovoru izložbenog kataloga.

Uz pobjednički rad, donosimo naš izbor najuspjelijih karikatura s izložbe u Klovićevim dvorima.