28. izdanje

Međunarodna izložba karikatura najavljena je od 16. studenog u Klovićevim dvorima

11.11.2021 u 11:47

Bionic
Reading

Tema te tradicionalne natjecateljske izložbe Hrvatskog društva karikaturista ove je godine strip - strip junaci i njihovi autori u karikaturi

Međunarodna izložba karikatura, koja je i u ovogodišnjem, 26. izdanju, okupila velik broj autora iz cijeloga svijeta, otvara se 16. studenog u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.

Tema te tradicionalne natjecateljske izložbe Hrvatskog društva karikaturista ove je godine strip - strip junaci i njihovi autori u karikaturi.

Ocjenjivački sud dodijelio je prvu nagradu Damiru Novaku iz Hrvatske, drugu Nikolaju Vorontcovu iz Rusije, a treću Cenku Alparslanu iz Turske.

Posebna priznanja dobili su Slawomir Makal iz Poljske, Hule Hanušić iz Austrije, ruski karikaturisti Viacheslav Shilov i Valeri Tarasenko, te njemački Steffen Jahsnowski-Herschel.

Ove godine žirijem je predsjedao Marko Šunjić osnivač i urednik izdavačke kuće 'Fibra' specijalizirane upravo za strip, a ostali članovi bili su povjesničar umjetnosti Frano Dulibić te karikaturisti i članovi HDK Predrag Raičević, Nik Titanik i Zdenko Puhin.

U konkurenciji je bilo 347 karikaturista sa 743 karikature iz 66 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (35), Turske (31), Hrvatske (23), Kine (21).

Izložba će biti otvorena do 26. studenog, a uz nju je objavljen katalog kojeg će dobiti svi selektirani autori, kao i posjetitelji izložbe.