ZDRAVICA BEZ GRAVITACIJE

Šampanjac Mumm točit će se svemirom na misijama Axiom Spacea

22.10.2022 u 07:35

Bionic
Reading

Utrka u svemiru nekad je bila možda najspektakularniji oblik Hladnog rata. Danas različiti igrači kao da se utrkuju tko će i na koji način svemirska prostranstva učiniti turističkim resursom. Najnovija ludorija zove se šampanjac napravljen za konzumaciju u uvjetima niske gravitacije.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača šampanjca Maison Mumm udružio se s kompanijom za svemirske letove s putnicima Axiom Space, rezultat suradnje je 'prvi šampanjac stvoren za putovanja u svemir'. Novi šampanjac zvat će se Mumm Cordon Rouge Stellar, a točit će se na Axiomovim letovima čiji se početak očekuje 2023. Također, Maison Mumm će imati ekskluzivno pravo da svoj novi proizvod nudi i u drugom Axiomovom projektu, komercijalnoj svemirskoj postaji.

'Prepoznali smo da nije dovoljno odvesti ljude u svemir da bismo tamo doveli čovječanstvo. Moramo ponijeti i ljudske tradicije', izjavio je prilikom predstavljanja suradnje predsjednik Axiom Spacea Michael Suffredini, koji smatra da će takva filozofija ojačati glavni cilj tvrtke, stvaranje postaje 'koja će služiti kao ljudski dom u svemiru kojim će se omogućiti razvoj ekonomije, daljnja istraživanja i privući još ljudi u svemir'.

Priča o Mummovom svemirskom šampanjcu nije sasvim nova, jer razvoj toga pića traje još od 2017. No, tek sada su uspjeli postići potpuno ispunjenje svih prohtjeva koje nameću svemirski letovi, što uključuje i potvrdu francuske svemirske agencije CNES, ali i certifikat kojim se potvrđuje integritet vina i da je i dalje riječ o šampanjcu.

Predsjednik Maison Mumma César Giron, pak, usporedio ovo dostignuće s prvim sudjelovanjem te tvrtke u jednoj istraživačkoj misiji: davne 1904. tim je šampanjcem proslavljen uspjeh prve francuske ekspedicije na Antarktici.

Da bi se osiguralo da šampanjac bude siguran, a da istodobno bude očuvana priroda samog pića, Mumm Cordon Rouge Stellar puni se u boce koje su smještene u školjku od aeronautičkog aluminija, te osigurane uređajem za otvaranje i zatvaranje napravljenim od nehrđajućeg čelika koji okružuje klasični pluteni čep.

Problem s kojim su se u Mummu morali nositi je i nedostatak gravitacije. Naime, mjehurići koji u sebi nose dio arome koja pridonosi okusu vina u smanjenoj gravitaciji se ne dižu prema površini tekućine. Zato su smislili rješenje u kojem se Mumm Cordon Rouge Stellar toči kao pjena koja kod ispijanja 'obloži' unutrašnjost usta. Kako i inače rade sa svojim šampanjcima, Mumm je i ovaj novi brend napravio od pinot noira u kombinaciji s pet godina starim arhivskim vinima, što donosi arome zrelih citrusa i breskve, uz note sušenog voća, lješnjaka i čokoladnih pralina. Cilj je, kako tumači Mummov enolog Laurent Fresnet, očuvati svježinu i snagu Mumm Cordon Rougea, šampanjca od kojeg je Stellar napravljen, uz pojačavanje aroma dužim zrenjem i dozom likera napravljenog od vina odležanog u hrastovim bačvama.

Mumm Cordon Rouge Stellar već je konzumiran na letovima aviona koji imitiraju nultu gravitaciju, a pravi će test biti na predstojećoj svemirskoj misiji Axiom Spacea. Ta tvrtka iz Houstona nedavno je potpisala ugovor s NASA-om za svoju drugu privatnu astronautsku misiju kojom će sredinom 2023. prevesti posadu na Međunarodnu svemirsku postaju. Već su potpisali ugovore i s Turskom, Kanadom i Saudijskom Arabijom za astronautske leteve u skoroj budućnosti.