SKLADIŠTENJE ENERGIJE

'Pješčana baterija' - jeftinija i čišća od klasične konkurencije

21.08.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Uređaji za pohranu energije koriste se različitim tehnologijama i dolaze u različitim oblicima. No sigurno niste znali da postoji i baterija od pijeska. Štoviše, nedavno je u Finskoj puštena u pogon prva komercijalna 'pješčana baterija'.

Jedan od ključnih problema s obnovljivim izvorima energije - poput solarne ili eolske - pitanje je njihovog skladištenja: obično nam energija treba baš onda kad je oblačno ili kad vjetar prestane puhati. Znanstvenici već desetljećima pokušavaju stvoriti savršenu bateriju za dugoročnu pohranu velikih količina energije koja bi bila jeftina, trajna, učinkovita i ekološki prihvatljiva. Klasične baterije u kojima se koriste rijetki i skupi metali poput litija ne zadovoljavaju većinu tih kriterija.

Jedan od mogućih pristupa su i reverzibilne hidroelektrane u kojima se energija pohranjuje u golemim vodenim rezervoarima na višoj nadmorskoj visini kako bi se potencijalna energija vode koristila kad zatreba. Taj pristup moguć je u brdovitim zemljama poput Austrije ili Hrvatske.

Znanstvenici iz Finske, zemlje u kojoj baš i nema previše visokih planina, odlučili su se za drugi koncept dugoročne pohrane energije - za pješčanu bateriju. Baš kao i kod konvencionalnih sustava za pohranu, kada se iz obnovljivih izvora proizvede više energije nego što je potrebno, ona se usmjerava prema pješčanoj bateriji. Umjesto pokušaja premještanja elektrona s jedne elektrode na drugu ili pokretanja pumpi za slanje vode u viši spremnik, u pješčanoj bateriji se izmjenjivačem topline pijesak grije sve dok ne postigne odgovarajuće visoku temperaturu.

Kako je njegova točka taljenja viša od 1500 stupnjeva Celzija, pijesak ima veliki potencijal za pohranu energije. Što je još važnije, pijesak zadržava visoku temperaturu mjesecima, a to ga čini održivim rješenjem za dugoročno skladištenje.

Stručnjaci iz finske tvrtke Polar Night Energy nedavno su u gradu Kankaanpau na zapadu Finske pustili u pogon prvu komercijalnu pješčanu bateriju. Izvana baterija izgleda poput visokog silosa, no u njemu se umjesto žita nalazi 100 tona pijeska. Predviđeno je da zasad baterija napaja sustav centralnog grijanja i osigurava toplu vodu u jednoj gradskoj četvrti, a u budućnosti bi se toplinska energija pijeska trebala koristiti i za proizvodnju električne energije.

Tehnologija pješčane baterije je prilično jednostavna, pouzdana i laka za održavanje. A budući da je pijesak znatno jeftinija i ekološki prihvatljivija alternativa litiju, kobaltu i niklu, metalima koji su potrebni za standardne baterije, očekuje se da će finski primjer slijediti brojne druge zemlje.