ALTERNATIVA

'Nuklearka' u džepu: Na pomolu je rješenje trajnih baterija za svakodnevne elektroničke uređaje

  • Autor: D.V.
  • Zadnja izmjena 31.07.2022 10:10
  • Objavljeno 31.07.2022 u 10:09
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Roman Nazarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Dok pametni telefoni postaju sve pametnijima, čini se da izvori njihova napajanja ostaju jednako primitivnima. Mnogima od nas baterija se ispraznila baš kad smo je najviše trebali, no nova, revolucionarna nuklearna baterija mogla bi zauvijek riješiti taj problem.

Sadašnje baterije kojima se napajaju mobiteli, laptopi, tableti, dronovi, kamere i slični uređaji, nisu baš najbolje. U najvećem broju slučajeva treba ih svakodnevno puniti, njihov je kapacitet ograničen i s vremenom se smanjuje, a često ih je nemoguće zamijeniti. Nadalje, rudarenje rijetkih metala potrebnih za njihovu proizvodnju štetno je za okoliš, dok se po završetku njihova životnog ciklusa javlja problem recikliranja i sigurnog odlaganja: izgleda da je prijeko potrebno pronaći alternativu za standardne baterije.

Među svim obećavajućim novim baterijama na kojima se trenutno radi, jedna od najperspektivnijih svakako je nuklearna baterija. Riječ je o uređaju koji koristi energiju raspada radioaktivnih izotopa za proizvodnju električne energije, dakle nešto poput nuklearne elektrane ali bez lančane reakcije.

Ideja nuklearne baterije nipošto nije nova - demonstrirao ju je još 1913. godine engleski fizičar Henry Moseley. Nuklearne baterije imaju iznimno dug vijek trajanja i veliku gustoću energije, pa se obično koriste kao izvori energije za opremu koja mora raditi bez nadzora dulje vrijeme. Dosad proizvedeni modeli bili su izuzetno skupi i pogodni za upotrebu samo u svemirskim letjelicama ili izoliranim znanstvenim stanicama u udaljenim dijelovima svijeta, a sada se ozbiljno razmišlja o širokoj primjeni nuklearnih baterija u svakodnevnim elektroničkim uređajima.

Znanstvena načela prema kojima one rade odavno su dobro poznata, ali moderna nanotehnologija i korištenje novih materijala otvorili su sasvim nove mogućnosti razvoja tih baterija. Američka tvrtka Nano Diamond Battery (NDB) mogla bi biti prva koja će proizvesti komercijalnu nuklearnu bateriju. Startup iz Silicijske doline nedavno je najavio da bi već sljedeće godine trebao imati dovršenu radnu inačicu svoje revolucionarne baterije, dok bi kroz nekoliko godina baterija mogla biti i na tržištu. NDB-ova baterija ima slojeve posebno kemijski obrađenih umjetnih nanodijamanata koji generiraju električnu energiju iz zračenja radioaktivnih elemenata ekstrahiranih iz nuklearnog otpada.

Pojedinosti nove tehnologije su, dakako, tajna, ali u NDB-u su izračunali da bi njihova nuklearna baterija mogla raditi i do 28 tisuća godina. Takav vijek trajanja trebao bi biti dovoljan i za najzahtjevnije korisnike. U svakom slučaju, iz NDB-a najavljuju da bi se kroz nekoliko godina na tržištu mogao naći pametni sat napajan njihovom revolucionarnom baterijom koji će raditi tisućama godina. Takav sat svakako biste mogli ostaviti u nasljedstvo čak i svojim praprapraunucima. Osim pametnih satova, nuklearne baterije budućnosti mogle bi potencijalno napajati svaki uređaj koji radi na struju, od mobitela, laptopa, tableta, kamera i slušalica, preko pejsmejkera i inzulinskih pumpi, pa do automobila, dronova, svemirskih letjelica i robota. Nanodijamantne nuklearne baterije imaju potencijal radikalno promijeniti mnoge aspekte naše stvarnosti, uvelike ograničene nedostatnim mogućnostima standardnih baterija.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!