RAZLIKA U GODINAMA

Ljubav (ne) pita rodni list

17.02.2022 u 08:20

Bionic
Reading

Kad upoznate neku novu zanimljivu osobu i počnete s njom izlaziti, postoji niz stvari koje – makar podsvjesno - uzimate u obzir. Važno vam je, primjerice, kako ta osoba izgleda, koje su joj moralne vrijednosti, iz kojeg miljea dolazi, spušta li dasku na toaletu, zatvara li zubnu pastu i je li bolesno ovisna o majci

Međutim, postoji jedan faktor koji možda ne uzimate u obzir, a koji predstavlja vrlo važan pokazatelj trajnosti neke veze: razlika u godinama. Istina, svi će automatski pomisliti da su veze s trideset godina starijim partnerom unaprijed osuđene na propast, no postavlja se pitanje postoji li idealna razlika u godinama između dvoje zaljubljenih koja bi jamčila bolje izglede za dugotrajnu vezu? Ako ne vjerujete u babe vračare, horoskope i gatanje tarot kartama, odgovor na to pitanje može vam dati samo nepristrano znanstveno istraživanje.

Srećom, jedna takva studija provedena je na Sveučilištu Emory u američkoj Atlanti, a njezini su rezultati pokazali da je idealna dobna razlika manja nego što ste možda mislili. Nitko doista ne tvrdi da može razumjeti kako funkcionira uspješna veza, ali znanstvenici s Emoryja istražili su moguće korelacije između životne dobi parova i trajanja njihove veze, te izračunali idealnu razliku u starosti između partnera.

U studiji je sudjelovalo više od 3000 osoba, među kojima su svi bili u braku barem jednom. Utvrđena je jednostavna korelacija: što je veća razlika u godinama, veći je rizik od prekida. Među parovima u kojima je dobna razlika između pet i deset godina postoji vjerojatnost prekida od 18 posto. Ako je dobna razlika veća od deset godina, rizik se povećava na 30 posto, a za parove s dobnom razlikom većom od dvadeset godina vjerojatnost prekida raste na golemih 95 posto.

Drugim riječima, ako želite dugu vezu, nemojte tražiti partera koji je već bio na fakultetu dok se vi još niste rodili. S druge strane, istraživanje je utvrdilo da najmanji rizik za prekid postoji među parovima u kojima je dobna razlika između nula i tri godine, a u toj skupini najviše izgleda da ostanu zajedno imaju parovi s dobnom razlikom od jedne godine – vjerojatnost njihova prekida manja je od tri posto. Dakako, riječ je samo o brojkama, no postavlja se pitanje zašto je obrazac tako pravilan. Riječ je najvjerojatnije o tome da ljudi rođeni približno u isto vrijeme imaju sličnije poglede na svijet, sličnija iskustva, sličnije životne ciljeve i krugove prijatelja. Jednostavno, imaju više toga zajedničkog. Ipak, kad upoznate nekog novog i zanimljivog, nemojte ga odmah odbaciti zbog prevelike razlike u godinama. Napokon, ovdje se ipak radi samo o statističkim vjerojatnostima, a još je Mark Twain govorio da postoje tri vrste laži: 'Laž, prokleta laž i statistika'.