DAN ZALJUBLJENIH ZA SKEPTIKE

Pet ljubavi za literarno Valentinovo

14.02.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Užasavate se uvoznih američkih običaja poput onoga koji nalaže da se svake godine 14. veljače mučeništvo rimskoga svećenika iz trećeg stoljeća ima obilježavati kao komercijalni festival romantične ljubavi, blesavih poklona s obaveznim srčekima i preskupim večerama za dvoje koje se moraju rezervirati tjednima unaprijed?

Mrzite Valentinovo, jer smatrate da se ljubav i privrženost trebaju pokazivati svaki dan a ne samo taj jedan dan u godini? Opustite se, ne morate nikome ništa dokazivati! Zašto provesti večer usiljeno se smješkajući ljubavi svojega života (ili toga trenutka), pitajući se zašto se unatoč svoj toj pompi i dalje osjećate posve isto kao što ste se osjećali dan ranije, kad možete lijepo ostati kod kuće uronjeni u neku od najvećih ljubavnih priča u povijesti svjetske književnosti? Ima li ičega romantičnijeg od toga?

Otkad pisci pišu, ljubav je u središtu njihova interesa. U vrhunskoj književnosti, romansa nikada nije nešto jednostavno i obično: ljubav je predivno bojno polje prepuno mogućnosti. Ako ste odlučni u tome da ove godine apsolutno nećete podleći komercijalnim čarima Valentinova, evo nekih preporuka kako ispunjeno provesti vrijeme uz neke od najljepših ljubavnih priča svih vremena ovjekovječenih unutar knjižnih korica. A ako vam se baš i ne da čitati, pogledajte film! Sve ove divne priče imaju i svoje sasvim suvremene filmske inačice.

'Ponos i predrasude', Jane Austen

Nije bez razloga ovaj roman engleske usidjelice iz 1813. godine praktički postao sinonim za romansu koji i više od 200 godina nakon što je napisan ne prestaje intrigirati: priča o pet kćeri obitelji Bennett koje majka želi što prije bogato udati oda je istinskoj, 'pravoj' ljubavi koja nadilazi društvene konstrukte tako lijepo sažete u dvije riječi – ponos i predrasude. Alternativa knjizi je istoimeni nagrađivani film iz 2005. u režiji Joea Wrighta s Keirom Knightley u glavnoj ulozi.

Izvor: Promo fotografije / Autor: YouTube

'Ana Karenjina', Lav Nikolajevič Tolstoj

Ljubav i brak nisu dio istoga paketa u ovoj epskoj ljubavnoj priči o nemogućoj ljubavi Ane Karenjine i grofa Vronskog. Rastrgana između vlastitih emocija, nesigurnosti i društvenih pritisaka, Ana se na kraju slama i – reći ćemo to, budući da je ionako općepoznato – baca pod vlak u jednoj od najslavnijih scena svjetske literature ovjekovječenih i na filmskome platnu. Dakle, kraj nije sretan. Tolstoju i nije namjera potaknuti nas da tražimo takvu ljubav. On je samo napisao pravi ljubavni roman, i to jako dobar. Možda ne iznenađuje da je predložak privukao Joea Wrighta, koji je 2012. snimio film s, pogađate, Keirom Knightley u ulozi Ane. A uspijete li ga pronaći, možete posegnuti i za najslavnijom ekranizacijom, onom Clarencea Browna iz 1935. s velikom Gretom Garbo.

Izvor: Promo fotografije / Autor: YouTube

'Veliki Gatsby', Francis Scott Fitzgerald

Kolika je razlika između ljubavi i opsesije? Vjerojatno ne prevelika, ako ste dokoni bogataš Jay Gatsby s fiksacijom na nekadašnju ljubavnicu Daisy Buchanan. Vrhunski stilizirana i elegantno pisana knjiga u kojoj dekadentna kultura Amerike 1920.-ih godina dobiva solipsističku krunu romantične fiksacije, roman 'Veliki Gatsby' klasik je američke književnosti i jedna od najljepših elegija ikad napisanih na temu ljubavi. Istoimeni film Baza Luhrmanna iz 2013., s Leonardom di Capriom u ulozi velikoga Gatsbyja, osvojio je dva Oscara i zaradio 350 milijuna dolara na svjetskim kinoblagajnama. Dakle, vrijedi pogledati, kao i klasik Jacka Claytona iz 1974. s Robertom Redfordom i Miom Farrow.

Izvor: Promo fotografije / Autor: YouTube

'Ljubav u doba kolere', Gabriel Garcia Marquez

Sočna, kompleksna priča o neutaživoj i besmrtnoj cjeloživotnoj ljubavi iz pera kolumbijskoga nobelovca, majstora magičnoga realizma, ovo je knjiga koja pruža višestruke užitke čitanja. Istodobno i tragična i sentimentalna, puna humora ali i patetike, 'Ljubav u doba kolere' čista je ljubavna priča koja istražuje što znači biti vjeran i kakva je priroda uspješnoga braka. Po knjizi je 2007. snimljen istoimeni film s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi. Tko ne bi želio provesti Valentinovo u takvom društvu?

Izvor: Promo fotografije / Autor: YouTube

'Žena vremenskog putnika', Audrey Niffenegger

Ljubavna priča koja traži odgovor na pitanje može li ljubav biti bezvremenska. Ovaj je roman romantična metafora problematičnih odnosa zaogrnuta plaštom znanstvene fantastike. Ljubav, gubitak i slobodna volja, smetnje u komunikaciji i distanca unutar odnosa, teme su ovog svjetskog bestselera po kojemu je snimljen i istoimeni filmski hit s Ericom Banom i Rachel McAdams.

Izvor: Promo fotografije / Autor: YouTube