LET THERE BE DRUMS

Legende rock'n'roll bubnjanja okupljene u dokumentarcu sina bubnjara Grateful Dead

16.08.2022 u 08:14

Bionic
Reading

Pokojni bubnjar Foo Fightersa Taylor Hawkins i legendarni Ringo Starr iz Beatlesa pojavljuju se u novom cjelovečernjem dokumentarcu 'Let There Be Drums!', koji bi se u kinima trebao početi prikazivati koncem listopada.

Film, koji je režirao Justin Kreutzmann, sin bubnjara Grateful Deada Billa Kreutzmanna, ispituje ključnu ulogu koju bubnjanje igra u velikim rock sastavima i uopće kako se glazba prenosi s generacije na generaciju. Producenti k tome najavljuju da će film sadržavati jedan od Hawkinsovih posljednjih intervjua, prije nego što je preminuo u kolumbijskoj Bogoti 25. ožujka ove godine u dobi od 50 godina.

Uz Ringo Starra, u dokumentarcu se pojavljuju i Stewart Copeland iz The Policea, Stephen Perkins iz Jane’s Addictiona, bubnjar Red Hot Chili Peppersa Chad Smith i bivši član Guns N’ Roses Matt Sorum. Kreutzmann je preuzeo projekt, prema vlastitim riječima, kako bi imao prilike razgovarati s najutjecajnijim bubnjarima svijeta, u nadi da će bolje razumjeti svog oca i instrument koji je definirao njegov život.

'Ideja o snimanju filma 'Let There Be Drums!' stvarno mi je došla kao dar. Doslovno. Sve je počelo za Božić davne 1977., kada sam dobio filmsku kameru Super-8. Prvi kućni filmovi koje sam snimio prikazuju mog tatu na pozornici u dvorani Winterland u San Franciscu. Snimljeni su iz moje perspektive, dok sam sjedio odmah iza njega i bubnjeva, jer me volio držati na oku tijekom nastupa Grateful Deada. Bubnjevi i ljudi koji ih sviraju igrali su jednu od najvažnijih uloga u cijelom mom životu', rekao je u izjavi povodom najave filma Justin Kreutzmann.

Podsjetimo, danas 76-ogodišnji Kreutzmannov otac Bill (punim imenom William Kreutzmann Jr.) bio je 1964, zajedno s Danom Morganom (kojeg je ubrzo zamijenio Phil Lesh), Jerryjem Garciom, Bobom Weirom i Ronom 'Pigpenom' McKernanom, suosnivač rock sastava Warlocks (već iduće godine promijenit će ime u Grateful Dead). Kreutzmann je svirao sa skupinom tijekom cijele njegove tridesetogodišnje karijere, obično uz kolegu bubnjara Mickeya Harta, a nastavio je nastupati i s bivšim članovima Grateful Deada u različitim postavama, te sa svojim bendovima BK3, 7 Walkers i Billy & the Kids.

Kreutzmannov sin Justin filmski je i video redatelj. Režirao je 'Backstage Pass', 35-minutni glazbeni dokumentarac iz 1992., i 'Dead Ringers: The Making of Touch of Grey', 30-minutni dokumentarac objavljen 1987. Nakon toga, 2001. pomagao je u ranim fazama nastanka 'An Ox's Tale', dokumentarca o pokojnom Johnu Entwistleu, basistu grupe The Who. Trenutačno vodi blog pod nazivom 'Rock and Reel', koji se bavi poviješću rocka, i vlastitim aktualnim projektima. Justinovi nedavni radovi uključuju 'Rock 'n' Roll Band', koncertni film grupe Tea Leaf Green, te 'Fragments', dokumentarac o turneji The Who 2006.-2007. Justin je i producent dokumentarnog filma o Grateful Dead pod nazivom 'Long Strange Trip', koji je u svibnju 2017. objavio Amazon Films, s Martinom Scorseseom kao izvršnim producentom.