ZAŠTITA ŽIVOTINJA

Drevna azijska medicina prijeti nosorozima

17.01.2022 u 13:50

Bionic
Reading

Tradicionalna istočnjačka medicina u svojim lijekovima, tinkturama, tabletama i pomadama vrlo često kao jedan od ključnih sastojaka koristi rog afričkog nosoroga.

Stoljećima su arapski, a kasnije i europski trgovci dopremali u južnoazijske luke nosorogove rogove koji su postizali astronomske cijene. Premda nema baš nikakvih znanstvenih dokaza da takvi lijekovi djeluju, rogove nosoroga bogate keratinom – proteinom kojeg primjerice ima i u ljudskoj kosi, koži i noktima - azijski su ljekarnici mljeli u sitan prah koji bi kasnije koristili, između ostaloga, u lijekovima za groznicu, opću slabost, krvarenje iz nosa, drhtavicu, grčeve - i mušku potenciju.

Unatoč modernim medicinskim spoznajama, potražnja za rogovima nosoroga diljem istočne i jugoistočne Azije, postoji i dalje. I ne samo da postoji nego je u porastu, što ugrožava opstanak tog velikog biljojeda čija se populacija u afričkoj divljini tek nedavno oporavila. Na ilegalnom tržištu kilogram roga doseže cijenu od nekoliko desetaka tisuća dolara, a ovisno o ponudi i potražnji cijena nosorogova roga može premašiti i cijenu zlata.

Hi-tech krivolovci

Međunarodna trgovina rogovima nosoroga strogo je zabranjena, ali to ne zaustavlja krijumčarenje: uostalom, zabranjena je i trgovina drogom a svima je poznato da i nije baš previše teško doći do nje. Kako bilo, nekoliko dobro organiziranih skupina lovokradica opremljenih najmodernijom tehnologijom – noćnim dalekozorima, oružjem s prigušivačima, pa čak i helikopterima - operira diljem juga afričkog kontinenta gdje u prirodnim rezervatima i nacionalnim parkovima zaštićeni zakonom žive preostali primjerci tog veličanstvenog sisavca koji je nekada nastavao golema područja Afrike.

Dakako, zakonske odredbe nemoćne su protiv krivolovaca motiviranih dobrom zaradom, a rendžerske službe u afričkim državama slabo su ekipirane i opremljene. Svakako ne pomažu ni politička nestabilnost, korupcija i siromaštvo u brojnim državama, kao i građanski ratovi koji se povremeno vode u subsaharskom dijelu kontinenta. Samo u prosincu ove godine, u nacionalnim parkovima u Južnoj Africi pronađena su 24 trupla nosoroga ustrijeljenih vatrenim oružjem i s odrezanim rogovima. Procjenjuje se da svake godine na taj način smrtno strada najmanje nekoliko stotina životinja.

Zločin u zoološkom

Taj veliki biljojed bio je na putu prema istrebljenju početkom 20. stoljeća, ali je osnivanjem nacionalnih parkova i uvođenjem novih standarda zaštite divljih životinja trend uspješno preokrenut. Još osamdesetih godina bilo je samo nekoliko tisuća bijelih afričkih nosoroga u prirodnom staništu, a sada se procjenjuje da ih ima oko dvadeset tisuća. Ipak, tradicionalna azijska medicina i porast cijene rogova na crnom tržištu ponovno prijete njihovom opstanku.

Koliko su atraktivni rogovi nosoroga najbolje svjedoči istodobno bizaran i tragičan incident u zoološkom vrtu Thoiry u Francuskoj, gdje je četverogodišnji bijeli afrički nosorog po imenu Vince pronađen ustrijeljen u vlastitoj nastambi. Jedan rog mu je bio odrezan motornom pilom, a drugi napola otkinut. Vjeruje se da je to bilo prvo i dosad jedino ubojstvo nosoroga zbog njegovih rogova na europskom tlu.