FILMSKE INOVACIJE

Disney vas s 'Remembering' vodi u proširenu stvarnost, u vašoj sobi teći će i vodopadi

27.12.2022 u 08:49

Bionic
Reading

Iskustvo gledanja filmova posljednjih desetljeća postaje sve sličnije stvarnosti. Nakon filmova snimljenih u 3D, IMAX i 4D tehnologiji, Disney je na svojoj streaming platformi nedavno objavio prvi film koji se može gledati uz proširenu stvarnost (Augmented Reality - AR).

Kratki film pod naslovom 'Remembering' (Prisjećanje) s dobitnicom Oscara Brie Larson u glavnoj ulozi mogao bi unijeti revoluciju u način na koji doživljavamo gledanje filmova. Osmominutni film u režiji i prema scenariju Elijaha Allana-Blitza prati spisateljicu koja se pokušava prisjetiti neke ideje kad joj zazvoni telefon i prekine ju usred misli.

Njezino 'unutarnje dijete' - u interpretaciji mlade glumice Dusty Peak - koje živi u svijetu mašte, fantastičnoj zemlji čudesa, pomaže joj vratiti izgubljenu misao. Allan-Blitz rekao je da je filmom želio potaknuti raspravu o tome zašto je bitno prisjetiti se kreativnosti i mašte koju smo posjedovali u djetinjstvu.

Proširena stvarnost (AR) u filmu služi kako bi se gledateljima u njihovim dnevnim boravcima dočarao taj dječji svijet mašte, a za potpuni AR doživljaj potrebno je posjedovati samo televizor i pametni telefon, te skinuti aplikaciju 'Remembering: The AR Experience', koju su osmislili tehnološki studio Magnopus i Walt Disney StudioLab.

Gledatelji trebaju držati aplikaciju otvorenom dok gledaju film na svojim tv uređajima. Kada prepozna zvučni signal u filmu, AR aplikacija će se sama uključiti, a uređaj će početi odbrojavati deset sekundi upozoravajući korisnike da podignu telefon i usmjere ga prema televizoru. Nakon toga u svom će dnevnom boravku vidjeti vodopad kako teče s ekrana, dupine kako veselo plivaju u jezercu, leptire, drveće, lišće, blistavo cvijeće i druge čudesne digitalne elemente. Tijekom tog AR doživljaja, koji traje nešto manje od jedne minute, film će se nastaviti normalno prikazivati. Zasad je film dostupan samo za uređaje koje rade na iOS-u, a trenutno nema planova da se razvije i verzija za Android.

Američki redatelj, glumac i glazbenik Elijah Allan-Blitz (1987) od ranije je poznat po svojim filmskim interaktivnim i VR uradcima. Na ovom je projektu radio dvije godine, a filmom je želio istražiti ideju o tome kako mašta izgleda iz dječje perspektive.

''Remembering' je prvi film takve vrste. Proširena stvarnost ide puno dalje od pasivnog gledanja filma i omogućuje gledateljima dublje iskustvo. Vjerujemo da je ovo dio budućnosti', rekao je Allan-Blitz.

Drugi streaming servisi poput Netflixa i Apple TV-a već su ranije ponudili razne AR aplikacije povezane s njihovim filmovima, ali samo u sklopu promocije i marketinga. Tako je primjerice HBO nedavno svoj prequel za 'Igru prijestolja' promovirao AR aplikacijom koja je korisnicima omogućila interakciju s virtualnim zmajem. Disneyev film 'Remembering' prvi je film koji AR iskustvo ima uključeno u samu filmsku radnju. A sasvim sigurno neće biti i posljednji.