FARMACIJA I KOZMETIKA

Daxxify - tretman protiv bora koji 'drži' dvostruko duže od botoxa

14.01.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nedavno je odobrila novi tretman protiv bora nazvan Daxxify, koji poput popularnog botoksa uklanja bore paralizirajući mišiće lica, ali njegovi učinci traju dvostruko, pa i trostruko dulje.

Ubrizgavanje manjih količina botulinum neurotoksina u dijelove lica danas je jedan od najraširenijih estetskih zahvata. Riječ je o neuromuskularnom blokatoru koji paralizira određene mišiće lica, što dovodi do zaglađivanja kože i smanjenja bora. Taj se zahvat rutinski provodi već nekoliko desetljeća, a vodeći tretman na tržištu poznat je pod komercijalnim nazivom Botox i u osnovi se nije promijenio otkad je 1987. prvi puta primijenjen.

Tijekom godina više je farmaceutskih kompanija pokušavalo osmisliti i staviti na tržište vlastite inačice botulinum toksina, ali nitko nije uspio ugroziti dominaciju Botoxa, tretmana koji je postao sinonim za sva sredstva za borbu protiv bora na licu. Uglavnom, nitko nije uspio proizvesti pravu alternativu koja bi zasjenila botoks sve dok to, kako se čini, nije uspjela američka biotehnološka kompanija Revance Therapeutics sa svojim Daxxifyjem.

Razvoj tog tretmana trajao je godinama, a izvorno je cilj bio proizvesti sredstvo protiv bora nalik botoksu koje nije potrebno ubrizgavati injekcijama. Taj cilj nije postignut, ali dok je istraživački tim Revance Therapeuticsa istraživao različite načine stabilizacije molekula toksina, razvio je novu peptidnu tehnologiju koja je neočekivano produžila učinak tretmana.

Treća faza ispitivanja na ljudima, koja je uključivala gotovo 3000 sudionika, potvrdila je da je Daxxify učinkovit u smanjenju bora, ali je učinak trajao puno dulje od trenutnih tretmana. Učinci injekcija botoksa općenito počinju nestajati nakon otprilike tri mjeseca, no kliničko je ispitivanje pokazalo da je Daxxify bio učinkovit najmanje šest, a kod nekih pacijenata i do devet mjeseci.

Izvorno je Daxxify bio spreman za odobrenje FDA-e još 2020., ali kombinacija kašnjenja zbog pandemije i problema s kontrolom kvalitete u tvrtkinoj tvornici dovela je do duge pauze u njegovoj konačnoj autorizaciji. Glavni izvršni direktor Revance Therapeuticsa Mark Foley rekao je da se šira dostupnost tretmana očekuje tek u sljedećim mjesecima.

'Bilo je to dugo putovanje. Izuzetno smo uzbuđeni jer je ovo prvi put u više od 30 godina da je istinski inovativan neurotoksin izbačen na tržište', rekao je Foley.

Nuspojave novog neurotoksina su minimalne, a baš kao što se Botox koristi u različitim kliničkim situacijama, ispitivanja su pokazala da bi i Daxxify mogao biti koristan u liječenju nekih medicinskih problema, među kojima su migrene, inkontinencija i - prekomjerno znojenje ispod pazuha.