WELLNESS

Ovo su trendovi koji će obilježiti svijet zdravlja i fitnessa u 2023.

07.01.2023 u 08:43

Bionic
Reading

Na početku svake godine red je - nakon rekapitulacije prethodne - predviđati trendove na raznim područjima, pa tako i na zdravstvenom, odnosno fitness polju. Kad se tome pridoda da je bolja forma i manje kilograma vjerojatno jedna od najčešćih novogodišnjih odluka, onda je ova prognoza tim logičnija.

Po časopisima koji se bave ovim temama iskristaliziralo se nekoliko takvih trendova, izabrali smo ova tri. Neke od ovih praksi već su neko vrijeme oko nas, ali ako bi se mogli podvesti pod zajednički nazivnik, to bi bilo odmicanje od prisilnih dijeta i neodrživog života prema dugoročnim zdravstvenim ciljevima. Prošla su vremena očekivanja brzih rezultata.

Takav smjer nastavit će se i u 2023., a nije neobično ni da naša sve veća ovisnost o digitalnom svijetu počinje itekako utjecati na načine kako se i koliko krećemo ili vježbamo. Pritom, tri tehnike koje ovdje predstavljamo omogućit će vam da se zdravijem životu posvetite sami, kod kuće. Za tako nešto treba dosta motiviranosti, no konačni rezultati i nešto uštede mogli bi biti dovoljni mamci. Osim toga, bilo bi dobro ove sugestije priključiti vašoj dosadašnjoj rutini.

Joga za lice

Na prvi pogled ovo može biti neobičan koncept, ali ako se redovito radi rezultati mogu biti prilično impresivni. Ova vrsta vježbanja uključuje masažu i stimulaciju mišića lica i vrata, kao i limfnog sustava. Na kratke staze joga za lice pomoći će vam u uklanjanju napetosti, ali upornost i konzistentnost pridonijet će izgledu i općenito boljem stanju vašeg lica. A svi znamo što to znači: mladolikiji izgled.

Naravno, kako to obično biva, unaokolo već kruži cijelo more aplikacija namijenjenih jogi za lice, pa se slobodno možete ovoj rutini posvetiti u svojoj kupaoni ili sobi.

Fitness 'na daljinu'

Iz vašeg dnevnog boravka danas se s lakoćom možete bar virtualno preseliti u teretanu ili dvoranu za vježbanje. Nije to samo gledanje vježbi na nekom od bezbroj YouTube kanala namijenjenih treninzima. Današnje mogućnosti virtualne stvarnosti idu mnogo dalje, a kao što skoro nema ni jednog segmenta naših života koji nisu zahvaćeni digitalizacijom, tako ni zdravlje i fitness nisu imuni na ovaj fenomen. Dapače, sve vrste vježbanja preko interneta sve su dostupnije, pa zato mnogi i smatraju da će taj dio industrije zdravlja tek 'eksplodirati'. Najnovije mogućnosti daju istinski privid da se nalazimo u nekoj vježbaonici, a da ne napuštamo kuću. I to čak ne moraju biti teretane, virtualna stvarnost s lakoćom nas može prebaciti na plaže ili planine kako bismo tamo odradili svoju uobičajenu fitness rutinu.

Nova generacija 'ubojica masnoća'

Nema efikasne zamjene za prehranu s kontroliranom količinom kalorija i redovito vježbanje, ali različiti načini za izgaranje masnoća odavno su popularan dodatak drugim načinima za postizanje zdravijeg tijela i smanjenja težine. Premda neće sami od sebe 'ubiti' višak masnoće, kofein, zelena kava ili guarana svakako mogu pojačati energičnost, a time i potaknuti jače vježbanje. Također, proizvodi koji potiču metabolizam kako bi se riješio masnoće i ugljikohidrata mogu smanjiti potrošnju energije.

Sada se pojavila nova generacija takvih preparata, koja je prevladala probleme poput neželjenih nuspojava. Jedna od njih je baršunasti grah (macuna pruriens), kojega posebno vole u bodibilderskim krugovima jer je riječ o neurotransmiteru koji pomaže uravnoteženju hormona i potiče istodobno sagorijevanje masnoće i rast mišićne mase. Ekstrakt oolonga i vinpocetin također su sve popularniji - prvi zato što pojačava toplinu tijela, a drugi zbog poboljšanog vježbanja.