ZNANOST O LJUDSKOM VIDU

Crna i bijela nisu boje, a ružičastu razlikujemo samo kao mješavinu crvene i ljubičaste

03.11.2022 u 17:09

Bionic
Reading

Svi mislimo da znamo što su to boje. Premda možemo različito opisivati neke nijanse, postoji općeprihvaćeni konsenzus o tome što je crvena, a što plava boja, što je ljubičasta, što zelena, a što žuta boja. Ali što su to zapravo boje? Isto tako, svi lako razlikujemo crnu i bijelu boju. No, jesu li to uopće boje?

U znanstvenom smislu, boje su jednostavno raspon svjetlosti koju ljudi mogu vidjeti. Različite boje — kao i drugi nevidljivi spektri kao što su infracrvena i ultraljubičasta svjetlost — kreću se u valovima elektromagnetske energije. Ljudsko oko može vidjeti samo svjetlost valnih duljina između 380 i 750 nanometara.

Na primjer, vidljivi spektar počinje valnim duljinama koje nazivamo ljubičastim, između 380 i 450 nm, zatim prelazi u plavo, zeleno, žuto i narančasto, a završava s onim što nazivamo crvenim, između 590 i 750 nm. Primjerice, kad gledate u nečiju plavu majicu, ta će majica upijati ili raspršivati valne duljine svjetlosti niže od 450 nm i više od 495 nm, tako da ti valovi neće doći do vaših očiju. Plava majica će reflektirati samo valne duljine između 450 i 495 nm, što vaš mozak procesuira kao plavo. Dakako, postoje razne nijanse plave boje što je rezultat miješanja: azurno plava sadrži malo zelene, dok ultramarin sadrži malo ljubičaste boje.

Međutim, čini se da crne i bijele boje nema u spektru vidljive svjetlosti. Znači li to da crna i bijela nisu boje? Ovisi o tome kako definiramo boju. Ako odaberemo fizikalnu definiciju, odnosno vidljivi spektar svjetlosnih valova, onda se crna i bijela ne mogu smatrati bojama.

Bijela boja rezultat je miješanja svjetlosti u našim očima, to je ono što vidimo kada se sve valne duljine svjetlosti reflektiraju od objekta. Crna je pak njezina suprotnost: kad se od objekta uopće ne reflektira svjetlost, to nazivamo crnom bojom. Ipak, ako u definiciju boje uključimo baš sve načine na koje ljudske oči, odnosno ljudski mozak, 'vide' i obrađuju svjetlost, onda i crna i bijela zaslužuju da ih se nazove bojama.

Postoji još jedan specijalan slučaj - ružičasta boja. Nje također nema u vidljivom spektru, ali svi vrlo dobro znamo kakve je boje Pink Panter. Objašnjenje je jednostavno. Ružičasta je također rezultat miješanja valnih duljina svjetlosti u našim očima: u njezinom slučaju riječ je o miješanju boja s oba kraja spektra - crvene i ljubičaste.