(NE)UTJEŠNA DJECA

Uspavljivanje beba na znanstveni način

13.10.2022 u 18:21

Bionic
Reading

Najprije nešto poznato gotovo svakom roditelju novorođenčeta - uplakana beba koja jednostavno ne želi zaspati ili beba koja se probudi usred noći i nikome ne dopušta spavanje. I tako noć na noć. Bez obzira na bezbrojne izgubljene sate sna, takvi roditelji širom svijeta znaju beskrajne načine i trikove kako uspavati bebu ili ju vratiti u san

Na stranu one povijesne poput starog engleskog 'recepta' – džinom natopljena gaza (otud tamošnja izreka 'spavao sam kao džinom natopljena beba', ekvivalent naše 'kao klada'), sada istraživači tvrde da su otkrili, pazite ovo, znanstveno dokazan najbolji način da se novorođenče umiri i zaspe u krevetiću.

Naime, zaključci objavljeni u rujanskome broju recenziranog časopisa Current Biology sugeriraju da je najbolja metoda držanje bebe koja plače i hodanje s njom pet minuta. Nakon toga, kažu istraživači, treba sjediti i držati bebu pet do osam minuta prije nego što ju stavite natrag u krevet.

Rezultati su pokazali da je metoda hodanja do sjedenja djelovala čak i danju. Istraživači su došli do zaključka uspoređujući 21 reakciju dojenčeta u četiri scenarija - držanje bebe od strane majke koja hoda, držanje bebe majke koja sjedi, ležanje bebe u kolijevci i ležanje bebe u pokretu ljuljanja.

Ekipa istraživača otkrila je da su se uplakane bebe smirile, a njihovi otkucaji srca usporili unutar 30 sekundi nakon što su ih njihove majke nosile u hodu. Sve su bebe tijekom ove vježbe prestale plakati, a polovica ih je zaspala, kažu istraživači. Otkucaji srca također su se usporili kada su bebe ljuljane dok leže. Međutim, kada su ih nakon nošenja u hodu majke pokušale vratiti u krevet, bez prethodnog sjedenja s njima u rukama, jedna trećina dojenčadi probudila se već unutar 20 sekundi.

Bebama se također povećao broj otkucaja srca i nastavile su plakati kada su ih samo držali dok sjede, ali ih nisu nosili u hodu. Također, kada su bebe spavale duže vrijeme prije nego što su položene natrag u krevetić, bitno je rasla vjerojatnost da će i ostati spavati.

Provedeno istraživanje tako podupire takozvanu 'reakciju na nošenje' (specifičan bihevioralni odgovor na majčino nošenje), ranije otkriveno saznanje da bebe sisavaca, uključujući ljude, osjećaju smirenost kada ih njihove majke nose.

Iako je ova metoda pokazala pozitivne rezultate, to nije jedini način da se bebe uspavaju i možda neće uspjeti svima. Američka pedijatrijska akademija kaže da bi roditelji mogli staviti svoje bebe u krevet dok su pospane ili dok spavaju, te da ih ne požuruju na spavanje ako se probude.

Otprilike 20-30 posto dojenčadi 'pretjerano plače i pokazuje poteškoće sa spavanjem' bez poznatog razloga, rekli su autori istraživanja čiji je cilj bio pružiti trenutačno rješenje za roditelje. Naravno, bit će potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo može li ova metoda dugoročno poboljšati san, zaključila je istraživačka ekipa.