NAJBOLJI BAROVI SVIJETA

Barcelona postaje barmenska velesila, ali najviše mjesta u top 50 i dalje je u New Yorku

05.11.2022 u 18:15

Bionic
Reading

Kao pandan listi pedeset najboljih restorana svijeta, lista 50 najboljih barova svijeta jedna je od najprestižnijih nagrada na planetu, službeni vodič kroz najistaknutija mjesta za uživanje u piću diljem svijeta. Popis se ažurira svake godine ceremonijom dodjele nagrada, koja se obično održava u Londonu. No, ove godine se 14. dodjela održala u Barceloni.

Nominirani su se okupili u katalonskoj prijestolnici u listopadu kako bi sudjelovali u gozbi namijenjenoj isključivo pozvanim barmenima. Sljedeće večeri uslijedio je gala događaj World’s Best 50 Bars, a ceremonija dodjele nagrada prenosila se uživo na Facebooku i Twitteru. Pobjednika je odlučila akademija od više od 650 anonimnih ljubitelja pića širom svijeta.

Događaj nije slučajno pripao Barceloni, jer je pobjednik skriven u jednom barcelonskom delikates restoranu, a čak dva bara među prva tri stižu upravo iz toga grada. Naime, ove je godine glavnu nagradu osvojio bar Paradiso, drugo je mjesto pripalo baru Tayēr + Elementary iz Londona (drugu godinu za redom), dok je treće osvojio Sips iz Barcelone.

Tom prigodom bile su objavljene i posebne nagrade. Prva je bila Campari One To Watch - nagrada za bar u usponu, odnosno lokal koji se trenutačno nalazi od 51. do 100. mjesta, ali s potencijalom da se probije na vrh ljestvice. Ove godine ta je čast pripala Röda Husetu iz Stockholma, skandinavskom baru poznatom po minimalizmu i lokalnim namirnicama.

Ostale posebne nagrade večeri uključivale su Nagradu za održivi bar KetelOne, koja je otišla u Little Red Door iz Pariza, te nagradu Altos Bartenders Bartender Award, koja je dodijeljena renomiranom kolumbijskom vlasniku barova i osnivaču čuvenog Alquímica, Jeanu Trinhu.

  • +5
World's 50 Best Bars Izvor: World's 50 Best Bars / Autor: Hand-out

Prošle je godine London proglašen svjetskom prijestolnicom pića, a The Connaught Bar najboljim barom na planeti u 2021. (ove je godine zauzeo osmo mjesto). Tayēr + Elementaryju tada je pripalo drugo mjesto, Paradiso u Barceloni bio je treći, a The Clumsies iz Atene četvrti.

Što je potrebno da bi neki bar bio proglašen najboljim na svijetu, pitate se? Pogledajmo na primjeru Paradisa.

Taj slabo osvijetljeni bar dramatična ugođaja, s impresivnom listom maštovitih koktela, smješten je u modernoj gradskoj četvrti El Born. Posebnost mu je da je skriven unutar kombinacije restorana i trgovine delikatesama, sa svježijim i širim jelovnikom od tipičnih restorana brze hrane. Tu se jela pripremaju na licu mjesta, što u slučaju Paradisa uglavnom znači – pastrami sendviči.

Da biste ušli u Paradiso, trebate otvoriti vrata hladnjaka, gdje vas veličanstveni zakrivljeni drveni bar u stilu Dalija vodi do crveno obojene stražnje sobe s lopočima na stropu i dekoracijom palmi na zidovima. Kad se jednom uđe, iznenađenja se nastavljaju, počevši od nevjerojatnog Supercool Martinija, koji rabi 'superohlađenu' mješavinu džina, koji u čaši formira santu leda. Tu je i novi popis koktela, svježe izašao iz mašte glavnog kreativca i suvlasnika bara Giacoma Giannottija.

Bar je i tematski stalno svjež. Ako su prije teme obuhvaćale magiju i svemir, ove godine inspiracija je 'Evolucija čovječanstva'. Od 15 novih koktela, znalci preporučuju kušati Fleming, inspiriran otkrićem penicilina, koji istražuje fermentaciju rubnih spora gljive (svijet miksologije često se oslanja na kurentne trendove iz kulinarskog područja). No, za veći doživljaj estetske drame, treba naručiti On Fire, koktel mliječnog punča 'za dijeljenje', s burbonom, oloroso sheryjem, tahinijem, slatkim krumpirom i dimljenim mlijekom. Poslužen u prozirnoj, okrugloj posudi, s ukrasima nastalim u laboratoriju Paradisa, koji predstavljaju pretke čovječanstva kako sjede oko vatre, koktel koristi laser za stvaranje plamena koji dimi sherry iz Jereza. Pića nigdje na zemaljskoj kugli ne izgledaju ovako i nemaju ovakve okuse osim u Paradisu.

Ove godine trijumfirale su i Sjedinjene Države. Njujorški barovi zauzimaju šest mjesta na listi, a slijede ih londonski (pet) te potom Mexico City s četiri i Barcelona s tri.

Ako želite proučiti cijelu top-listu, i možda odlučiti koje od nagrađenih mjesta biste mogli posjetiti, popis je dostupan ovdje