BLAGDANI I POVIJEST

A zašto zapravo današnji dan slavimo kao Božić i Isusov rođendan?

25.12.2022 u 07:32

Bionic
Reading

Pitate li koga zašto Božić slavimo baš danas, 25. prosinca, odgovor će biti jednostavan - to je dan rođenja Isusa Krista. Zbog toga to jest jedan od najvažnijih dana za svakog kršćanina, bez obzira po kojem se kalendaru ravnaju.

No, stvari ipak nisu tako jasne, jer se odmah nameće potpitanje poput 'a kako znamo da je baš toga dana rođen Isus?'. Doista, zašto je baš danas Božić, tko je, kada i zašto izabrao 25. prosinac za najradosniji kršćanski blagdan?

Dvije su glavne teorije za odabir ovoga datuma. Prvu se ponekad zove hipotezom povijesti religija, i sugerira da je Božić zapravo zamijenio jedan ili više nekršćanskih, da ne kažemo poganskih, blagdana u isto doba godine, ili čak na isti dan. Druga teorija mogla bi se zvati matematičkom, jer se bavi računanjem kojim se 25. prosinac postavlja kao Isusov rođendan.

Dodatna zavrzlama je što bi obje teorije mogle biti točne. Drevni zapisi kaži da se u Rimskom carstvu 25. prosinca slavio blagdan Sol Invictusa, boga sunca, što upućuje da je Božić samo naslijedio tu proslavu, kako je slučaj s još nekim važnim datumima u kršćanstvu. Također, sredinom prosinca održavale su se i Saturnalije, poganski festival koji je trajao nekoliko dana.

No, s tim ima nekoliko problema, a najvažniji je da su kršćani Isusov rođendan slavili 25. prosinca možda i prije nego je ustanovljena proslava Sol Invictusa, kako tvrdi prof. Paul Bradshaw, teolog s američkog sveučilišta Notre Dame u članku napisanom za 'Oxford Handbook of Christmas'. Kako ističu i drugi stručnjaci, Sol Invictus nije se slavio prije 274. godine, godine kad je car Aurelijan izgradio i posvetio hram ovoga boga u Rimu. Nažalost, o toj proslavi zna se premalo da bi se mogli donositi pouzdani zaključci.

U priču su uključeni i astronomi, koji kažu da je 25. prosinac datum kad se prvi put na sjevernoj Zemljinoj polutki može primijetiti kretanje sunca prema sjeveru nakon zimskog solsticija. Naime, to bi mogao biti glavni razlog zašto se Sol Invictus slavio baš tada.

Druga teorija temeljena je na ideji dodavanja devet mjeseci od dana koji su smatrali Isusovim začećem da bi dobili njegov rođendan. Jedna mogućnost je da su rani kršćani vjerovali da je Isus razapet na isti dan u kalendaru kad je i začet, odnosno 25. ožujka, i samo su dodali devet mjeseci da bi odredili 25. prosinac za Kristov rođendan.

Jedan od dokaza za tu hipotezu je natpis iz trećeg stoljeća na jednom kipu kojim se daje izračun kad bi trebao biti slavljen Uskrs. Tamo doslovno piše da je Isus razapet 25. ožujka 29. godine. Zbog toga, uostalom, stručnjaci za biblijsku povijest smatraju da je Isus rođen 4. godine prije nove ere, i pogubljen u svojoj 33. godini. Naravno, i dalje je zagonetka zašto su rani kršćani povezivali 25. ožujak i s raspećem i sa začećem Isusa Krista.

Zbog svega ovoga se kaže da bi na neki način i jedna i druga teorija mogla biti točna, odnosno da tradicija povezivanja 25. prosinca s Isusovim rođenjem ima korijene s početka 3. stoljeća, i da se mogu povezivati i s računanjem i s kršćanskom simbolikom sunca.

Kako bilo, želimo vam čestit Božić!