za i protiv

Većina hrvatskih kandidata za Europski parlament podržava uvođenje eura

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.05.2019 14:56
  • Objavljeno 22.05.2019 u 14:56

Većina hrvatskih kandidata za Europski parlament podržava uvođenje eura

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Većina hrvatskih kandidata za Europski parlament podržala je u srijedu da Hrvatska uvede euro, dok su protiv na okruglom stolu koji je organizirala Euroactiv mreža mladih bili Neovisni za Hrvatsku i Hrvatski suverenisti

Na pitanja Euractiv mreže mladih odgovarali su u srijedu Tome Antičić (HNS), Dalija Orešković (START), Jozo Radoš (Amsterdamska koalicija), Predrag Fred Matić (SDP), Tomislav Sokol (HDZ), Robert Podolnjak (Most), Irena Cajner Mraović (BM365), Ladislav Ilčić (Hrvatski suverenisti) i Tomislav Jonjić (Neovisni za Hrvatsku).

Na pitanje o uvođenju eura većina kandidata za europske izbore ima pozitivan stav, ali uz uvjet ispunjavanja svih kriterija i spremnost Hrvatske.

Tomislav Sokol (HDZ) navodi da sve dosadašnje analize pokazuju da će euro imati pozitivan učinak na hrvatsko gospodarstvo, s čime se složio i aktualni europarlamentarac Jozo Radoš (Amsterdamska koalicija/ALDE).

Podolnjak (Most) smatra da je to pitanje i na građanima.

"Ne protivimo se uvođenju eura a priori, već smatramo da odgovorno treba čekati pravi trenutak, a građanima osigurati mogućnost referenduma da se izjasne o tome", rekao je Podolnjak.

"Podržavamo uvođenje eura, ali pitanje je trenutka i otvorene javne rasprave. Jasno je da neće svi biti dobitnici uvođenja eura, netko će biti i gubitnik, pa se treba jasno znati o čemu se radi", istaknula je nositeljica liste START Dalija Orešković.

"Nitko nas ne tjera da uđemo u eurozonu, kada naše gospodarstvo bude spremno uvest ćemo euro", rekao je Matić (SDP).

Iako priznaje prednosti uvođenja eura, Tomislav Jonjić iz Neovisnih za Hrvatsku navodi da se stranka u potpunosti protivi odbacivanju kune.

"Svjesni smo činjenice da je praktičnije putovati svijetom bez potrebe mijenjanja valute, ali svejedno se protivimo jačanju svih mehanizama kojima se jača EU", izjavio je Jonjić.

"U ovom se slučaju moram složiti s kolegom Jonjićem. I naša se lista protivi uvođenju eura. Veće ovlasti moraju se dati nacionalnim parlamentima, a ne Bruxellesu", poručuje Ladislav Ilčić (Hrvatski suverenisti).

Obrazovanje, znanost i inovacije

Na pitanje zašto Hrvatska nema nijednog člana u Odboru za znanost ili Odboru za kulturu i obrazovanje, aktualni europarlamentarac Jozo Radoš je poručio da "Hrvatska ima 11 zastupnika, a Europski parlament 22 odbora pa matematika nalaže da je teško pokriti sve odbore koje bismo htjeli".

Tomislav Sokol (HDZ) dodao je da se, primjerice za Erasmus+, može boriti i u drugim odborima, pa tako i u Odboru za proračun i podsjetio na prijedlog utrostručenja programa Erasmus+ u novom VFO-u 2021.2027.

Podolnjak smatra da su hrvatski studenti zakinuti, dok Cajner Mraović smatra da se treba raditi na tome da Hrvatska postane privlačnija stranim studentima.

Političke grupacije u EP-u

Na pitanje kojim europskim političkim grupacijama se žele priključiti, Jozo Radoš je rekao da želi ostati u ALDE-u jer ju smatra "najutjecajnijom" u postupku odlučivanja, a istom klubu želi se priključiti i HNS, rekao je Tome Antičić.

Dalija Orešković je rekla da odluku o tome još nisu donijeli, ali je sigurno da "START neće pripadati konzervativnim grupacijama u EP-u".

Most također čeka rezultate europskih izbora, dok je Irena Cajner Mraović (BM365) na pitanje o političkoj grupaciji odgovorila da "njihov fokus nije na političkoj, već na sadržajnoj razini" i da će tako djelovati i u EP-u na što joj je Radoš odgovorio da je "svaka osoba koja se kandidira na izborima politička osoba".

"Mi ostajemo u Europskim konzervativcima i reformistima, kao što je i do sada naša zastupnica Ruža Tomašić uspješno obnašala svoj mandat u toj grupaciji", rekao je Ladislav Ilčić.

Neovisni za Hrvatsku otvorili su pregovore s Europom nacija i sloboda, potvrdio je Jonjić.

Predizborni plakati

Predrag Fred Matić je komentirajući plakat SDP-a sa čistačicom rekao da "ne mogu svi voziti Mercedese, ali svi imaju pravo na dostojanstvenu plaću".

Nezavisna kandidatkinja na listi Milana Bandića, Irena Cajner Mraović poručila je da ne vidi ništa kontroverzno u tome što je grad Zagreb financirao plakate o dosadašnjim uspjesima gradske uprave.

"Smatram da bi to podjednako podiglo prašinu u kojem god trenutku objave plakata", rekla je Cajner Mraović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!