europski izbori

Biskupi poručuju: Tko ne izađe na izbore, iz vjerničke perspektive je malo i neodgovoran

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 22.05.2019 13:48
  • Objavljeno 22.05.2019 u 13:15

Đuro Hranić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski biskupi oglasili su se uoči izbora za Europski parlament te vjernike pozvali da iziđu na birališta i obave svoju građansku dužnost u nedjelju 26. svibnja

'Komisija poziva katoličke vjernike, druge kršćane i vjernike općenito, kao i sve građane Republike Hrvatske da se, vodeći računa o okolnostima vremena i teškoćama koje nosi budućnost, a svjesni svoje građanske dužnosti izbora hrvatskih narodnih zastupnika za Europski parlament, informiraju o programima kandidata te sudjeluju na tim izborima na dobro domovine i Europe, kao i svijeta – za naraštaje koji dolaze', uputili su hrvatski biskupi poziv hrvatskim građanima u izjavi koju potpisuje predsjednik Hrvatske biskupske komisije (HBK) nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

U njoj podsjećaju kako je nastala Europska unija, koji su današnji izazovi, ali i da treba tražiti nova rješenja.

'Nesmiljeno uništavanje neobnovljivih bogatstava i biološke raznovrsnosti – tih dobara univerzalne namjene, za sve ljude i sve naraštaje – kao i klimatske promjene koje ono rađa, stavljaju svijet i Europu pred pitanje odgovornosti za stvoreno i za naraštaje koji dolaze', navodi se u izjavi HBK-a te dodaje kako se današnja politika pokazuje presporom, a države svaka za sebe - neučinkovitim.

'To vrijedi i za Hrvatsku, kao i za države u njezinu okruženju. Za sve teške i brojne nove pojave i njihovu regulaciju potrebno je tražiti globalnija rješenja, posebice ona zasnovana na europskim vrijednostima kršćanskih korijena, a s ciljem zaštite sloboda i prava, kao i »integralnog razvoja ljudske osobe«, na čemu inzistira socijalni nauk Crkve i brojne enciklike posljednjih papâ', navodi se u izjavi HBK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!