pošten odnos

Prag protiv 'dvostruke kvalitete' prehrambenih proizvoda u EU

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2019 21:21
  • Objavljeno 20.05.2019 u 21:21
Bionic
Reading

Češka vlada priopćila je u ponedjeljak da je usvojila plan amandmana kojim se zabranjuje prodaja prehrambenih proizvoda niže kvalitete od onih koji se pod istim imenom prodaju u zapadnoj Europi

"Cilj nam je osigurati pošten odnos prema našim potrošačima kao i mogućnost biranja proizvoda iste kvalitete kao onih koji se prodaju zapadno od naših granica", rekao je ministar poljoprivrede Miroslav Toman.

Na taj problem redovno upozoravaju druge zemlje središnje i istočne Europe, a odnosi se na velike multinacionalne kompanije, rekao je Toman novinarima nakon sastanka vlade, ali nije iznio konkretne primjere.

"Nepoštivanje pravila bit će kažnjivo globom do 50 milijuna kruna", ili 1,94 milijuna eura, precizirao je ministar.

Tekst koji će uskoro biti podastrijet na glasanje donjem domu parlamenta, usvojila je vlada populističkog milijardera Andreja Babiša.

Upozoravanje na razlike u kvaliteti nekih proizvoda trgovačkih marki pod istom ambalažom dio je izborne kampanje pokreta ANO šefa vlade, koji je prema ispitivanjima favorit izbora.

"Ovo je važna tema i to ne samo uoči europskih izbora", zajamčio je Babiš.

Mađarska i Slovačka su već do sada upozoravale na prodaju manje kvalitetnih proizvoda u nekim "novim" zemljama EU i navele npr. Nutellu koja je "manje kremasta", Coca-Colu "manje bogatog okusa" ili "manje intenzivan Nestleov Nesquik.