GRAĐANI DRUGOG REDA

Pobjeda Biljane Borzan: Prošlo izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU-a

13.09.2018 u 14:25

Bionic
Reading

U Europskom parlamentu u četvrtak izglasano je izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu Europske unije. Veliki je to uspjeh naše europarlamentarke Biljane Borzan, izvjestiteljice za razliku u kvaliteti prehrambenih proizvoda, pohvalili su se iz njenog Ureda

'Ovaj problem građani velikog dijela EU-a osjećaju kao veliku nepravdu. S pravom se osjećamo kao građani drugog reda. Dragi kolege, danas je prilika da pokažemo našim građanima da Europski parlament predstavlja sve. Da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali smo svi ravnopravni', kazala je u raspravi Biljana Borzan.

Istraživanja su pokazala da se naizgled isti proizvodi niže kvalitete često plasiraju u zemlje istočne Europske unije. Radi se o različitim proizvodima, od deterdženata do dječje hrane, koja je nerijetko i manje kvalitetna i manje zdrava. Upravo je Borzan dokazala da se u Hrvatskoj prodavala niža kvaliteta dječje hrane HIPP te je nakon njenih tvrdnji HIPP povukao drugorazredni proizvod s našeg tržišta. Uz to, Borzan je dokazala da su manje kvalitetni proizvodi kod nas često skuplji od onih koji se mogu kupiti na Zapadu, navodi se u priopćenju iz Ureda hrvatske europarlamentarke.

'Prije pet godina, kada sam krenula raditi na ovoj temi, činilo se malo vjerojatno da ćemo danas na stolu imati ovako ambiciozno izvješće. Izvješće koje su tri odbora potvrdila poziva na efikasnu regulaciju različite kvalitete kroz promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, a predviđa europsko tijelo koje bi u okviru postojeće agencije reguliralo tržište', rekla je Borzan.

Izvješće je usvojeno velikom većinom: 464 glasa za, 69 protiv, 17 suzdržanih.

  • +3
Biljana Borzan o različitoj kvaliteti proizvoda u EU Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX