odluka o optužnici

Obrana optuženog kutinskog gradonačelnika traži izdvajanje dokaza

12.05.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud u petak nije odlučio o osnovanosti optužnice protiv gradonačelnika Kutine Zlatka Babića, bivšeg člana HDZ-a i njegovih suoptuženika iz afere Eko Moslavina zbog podmićivanja vijećnika jer je obrana zatražila da se iz spisa izdvoje dokazi koje smatraju nezakonitima.

Uz to, Babić je također zatražio izuzeće zamjenice ravnateljice Uskoka jer smatra da je tužiteljica tijekom istrage bila pristrana u korist zviždačice Adrijane Cvrtile. Budući da je Uskok na sjednicu optužnog vijeća uputio dvije zamjenice, postupak zbog zahtjeva za izuzeće jedne od njih nije odgođen, doznaje se na sudu.

Iduća sjednica optužnog vijeća zakazana je za 26. svibnja kada će predsjednica optužnog vijeća Rahela Valentić objaviti odluku o zahtjevu obrane. Nezadovoljna strana na tu odluku ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud.

Uskok je pored Babića u siječnju optužio donedavnog predsjednika kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisnog vijećnika Dražena Kindermana te Darka Kouseka.

Uskok tereti gradonačelnika da je od studenog 2019. do travnja 2020. u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova za donošenje proračunu za prošlu godinu, odnosno izmjena i dopuna tog proračuna, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u tvrtki Eko Moslavina koja je u većinskom vlasništvu grada.

Gradonačelnik je uz to s okrivljenim oporbenim vijećnikom Kousekom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tvrtki u kojoj je zaposlen.

Babić tvrdi da su napadi na njega konstruirani

Nakon što su na to pristali i glasovali, Babić je koristeći svoj položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika kutinskog HDZ-a zatražio od Kljakića, vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Kutine te ujedno i predsjednika kutinskog HSLS-a, koji je s HDZ-om držao većinu, da kod direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtila osigura zapošljavanje Kindermanova sina kao i povećanje plaće za Kouseka.

Uskok ističe da je Kljakić udovoljio Babićevu zahtjevu te je od Cvrtile kao direktorice Eko Moslavine i članice HSLS-a, koristeći svoj autoritet, naložio zapošljavanje Kindermanova sina i povećanje plaće zaposleniku Eko Moslavine Kouseku.

Kljakića se tereti i da je od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, korištenjem službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika ogranka HSLS-a, nalagao Cvrtili da osigura nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većom plaćom, iako nisu ispunjavali uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana.

Cvrtila je kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina u jesen 2021. u javnost izašla s tvrdnjama da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Obojicu je prijavila Uskoku, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. "povlači kroz blato" te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.