mito i korupcija

Uskok podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine i još trojice

09.01.2023 u 12:29

Bionic
Reading

Uskok je podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine Zlatka Babića i još trojice zbog sumnje u podmićivanje zastupnika i trgovine utjecajem zapošljavanjem u gradskoj komunalnoj tvrtki Eko Moslavina

Iako Uskok ne navodi imena, riječ je o HDZ-ovu gradončelniku Kutine Zlatku Babiću, donedavnom predsjedniku kutinskog Gradskog vijeća Davoru Kljakiću, nezavisnom vijećniku Draženu Kindermana te Darku Kolseku.

Uskok tereti gradonačelnika da je od studenog 2019. do travnja 2020., u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova za donošenje proračunu za prošlu godinu, odnosno izmjena i dopuna tog proračuna, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u tvrtki Eko Moslavina, koja je u većinskom vlasništvu grada.

Gradonačelnik je uz to s okrivljenim oporbenim vijećnikom Kolsekom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tvrtki u kojoj je zaposlen.

Nakon što su na to pristali i glasovali, Babić je koristeći svoj položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika kutinskog HDZ-a zatražio od Kljakića, vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Kutine te ujedno predsjednika kutinskog HSLS-a, koji je s HDZ-om držao većinu, da kod direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtila osigura zapošljavanje Kindermanova sina, kao i i povećanje plaće za Koloseka.

Uskok ističe da je Kljakić udovoljio Babićevu zahtjevu te je od Cvrtile kao direktorice Eko Moslavine i članice HSLS-a, koristeći svoj autoritet, naložio zapošljavanje Kindermanova sina i povećanje plaće zaposleniku Eko Moslavine Koloseku.

Kljakića se tereti i da je od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, korištenjem službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika ogranka HSLS-a, nalagao Cvrtili da osigura nastavak radnog odnosa osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većom plaćom, iako nisu ispunjavali uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana.

Cvrtila je kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina u jesen 2021. u javnost izašla s tvrdnjama da su gradonačelnik Babić i predsjednik kutinskog HSLS-a Davor Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Obojicu je prijavila Uskoku, a Babić je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka, kojoj je pristupio 1989., 'povlači kroz blato' te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.