bez mjera opreza

Iz Remetinca na posao: Nakon četiri mjeseca zatvora, Babić se vraća na poziciju kutinskog gradonačelnika

19.04.2022 u 20:38

Bionic
Reading

Zlatko Babić je uhićen u prosincu prošle godine pod sumnjom za političko trgovanje i uhljebljivanje. Unatoč uhićenju, on nije dao ostavku na mjesto gradonačelnika

Sredinom prosinca u akciji policije i USKOK-a uhićeni su gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, bivši predsjednik Gradskog vijeća i još dvije osobe. Akcija je pokrenuta nakon istupa sada bivše direktorice tvrtke Eko-Moslavina Adrijane Cvrtile, koja je gradonačelnika optužila za zapošljavanje preko veze.

Uz Babića uhićeni su Davor Kljakić, Dražen Kinderman i Darko Kolsek. Akcija uhićenja pokrenuta je nakon istupa zviždačice Adrijane Cvrtile. Cvrtila je ukazala kako se politički zapošljavaju članovi HDZ-a i HSLS-a ne bi li se zauzvrat održala većina u Gradskom vijeću Kutine.

O akciji se tada priopćenjem oglasilo i Ravnateljstvo policije.

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta finaliziraju kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje više koruptivnih kaznenih djela. Tijekom jutra na području Policijske uprave sisačko-moslavačke uhićene su četiri osobe te je u tijeku provođenje dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta', piše u priopćenju Ravnateljstva policije.

  • +4
Uhićeni gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i još tri osobe dovedeni na Županijski sud u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji

Babiću je ranije određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a nakon Uskokove žalbe sudac istrage produljio je pritvor kutinskm gradonačelniku zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Babićeve suosumnjičenici, donedavni HSLS-ov predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te bivši vijećnik Darko Kousek pušteni su da se brane sa slobode nakon što su ispitani svi svjedoci.

"Gle, takav je zakon, i tu ne možemo ništa. S moralne strane nije mi u redu, a prvenstveno mi nije u redu ono što se radilo." To su samo neki od komentara stanovnika Kutine za RTL, čiji je gradonačelnik nakon četiri mjeseca pušten iz pritvora.   

Zviždačica Adrijana Cvrtila za RTL kaže: "S obzirom na to da se tu radilo o opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, u tom djelu sam ostala iznenađena zato što mi je nejasno što se sada promijenilo nakon četiri mjeseca."

Do Zlatka Babića u RTL-u nisu mogli doći. Iz pritvora je izišao bez ikakvih mjera opreza, a presedan je što, za razliku od drugih uhićenih gradonačelnika i župana - ostavku na svoju dužnost nije dao. 

Višnja Drenški-Lasan, odvjetnica Zlatka Babića, kaže: "Ovo je na neki način, ja ne bih rekla presedan, ovo je prvi puta da je redovni sud poštivao stavove Ustavnog suda. I ja smatram s pravom nakon četiri mjeseca da više ne postoji bojazan za ponavljanje kaznenog djela s obzirom na to da gospodin Babić nikada dosad nije osuđivan."