droga iz južne amerike

Uhićeni šverceri stotina kilograma kokaina, policija objavila detalje

26.07.2023 u 12:39

Bionic
Reading

U tijeku su uhićenja osoba osumnjičenih za šverc više stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku, objavio je Jutarnji list

Kako piše Jutarnji list, više stotina kilograma kokaina koji je prošvercan iz Južne Amerike u Hrvatsku vrijedno je najmanje sedam milijuna eura. Uhićenja su provedena na području Zagreba i Rijeke, a navodno je riječ o članovima dilerske skupine u kojoj je prošle godine došlo do međusobnih sukoba zbog potkradanja.

Točnije, jedan je pripadnik grupe ukrao 200 kilograma kokaina namijenjenog tržištu zapadne Europe. 'Odmetnuti' član bande uhićen je u studenom, a od ukradenih 200 kilograma, hrvatska je policija prošle godine pronašla 125 kilograma kokaina skrivenog u bačvama na više lokacija u blizini Zagreba. Kako piše Jutarnji, droga pripada zloglasnom Kavačkom klanu, poznatom po brutalnim likvidacijama.

O uhićenjima se oglasio i MUP te objavio detalje.

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nastavili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja kojim je obuhvaćeno osam osoba (58, 48, 27, 33, 29, 38, 57, 53), od kojih se četvero od ranije nalazi u zatvoru (58, 48, 27, 38).

Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak, najkasnije od ljeta 2021. pa do 2. studenog 2022. godine, na području Hrvatske, Belgije, Dominikanske Republike i Ekvadora povezao u zajedničko djelovanje 58-godišnjaka, 38-godišnjaka i druge zasad nepoznate osobe, odredivši kao cilj djelovanja kontinuirano stjecanje znatne nepripadne materijalne dobiti nabavkom, prijevozom, skladištenjem i preprodajom kokaina, a sve radi plasiranja droge na ilegalnom narkotržištu.

S ciljem da se materijalno nepripadno okoriste, osumnjičeni su unutar krijumčarsko-distributivnog lanca, ispunjavali upute i povjerene zadaće koje im je zadavao 29-godišnjak. Naime, za 29-godišnjaka se sumnja da je bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavku i preuzimanje većih količina kokaina, radi krijumčarenja prema Europi te da za krijumčarenje pronađe paravan, odnosno trgovačka društava preko kojih bi se, kroz redovno poslovanje i uvoz legalne robe, kokain dopremio u RH, a za što je angažirao 58-godišnjaka.

Bio je zadužen i da osigura nesmetano obavljanje poslova u svezi s carinjenjem legalno uvezene robe, sve radi što bržeg protoka i omogućavanja lakšeg izvlačenja prokrijumčarenog kokaina, a za što je, uz druge zasad nepoznate osobe, angažirao i 38-godišnjaka. Osumnjičeni 38-godišnjak je tada, kao zaposlenik trgovačkog društva koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka, imao pristup kontejnerima. Isto tako, osumnjičeni 29-godišnjak je bio zadužen i za saniranje bilo kakvih problema ili nastale štete u svezi s dopremljenim kokainom.

Osumnjičeni 58-godišnjak, sukladno dodijeljenoj mu ulozi, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi pružanjem usluga uvoza legalne robe pod krinkom koje će se i prokrijumčariti kokain, omogućio je nabavku, prijevoz i prihvat kokaina, sve u okviru poslovanja trgovačkih društava kojima posredno upravlja.

U vezi s tim je 58-godišnjak u zajedničko djelovanje povezao 48-godišnjakinju, 27-godišnjaka, 33-godišnjakinju, 57-godišnjakinju, 53-godišnjakinju i druge zasad nepoznate osobe. Svi oni su, s istim ciljem da se materijalno nepripadno okoriste, u krijumčarsko-distributivnom lancu ispunjavali dane im upute i povjerene zadaće. Osumnjičena 33-godišnjakinja imala je u zaduženju obavljanje administrativnih poslova vezanih za izradu poslovne dokumentacije potrebne za obavljanje uvoza legalne robe, pod krinkom koje će se obaviti i krijumčarenje kokaina te prijevoz i čuvanje novčanog iznosa ostvarenog preprodajom kokaina, a sa 57-godišnjakinjom i 53-godišnjakinjom je dogovorila i da osiguraju najam skladišnih prostora u koje će se legalna roba dostaviti te prokrijumčareni kokain uskladištiti.

Potom je 58-godišnjak, u svibnju 2022. godine, smatrajući da ga je 29-godišnjak novčano zakinuo u dogovorenim poslovima krijumčarenja kokina, sa 27-godišnjakom, 57- i 53-godišnjakinjom, nakon otuđenja jedne od pošiljki kokaina, dogovorio njegovo skrivanje i skladištenje te daljnju preprodaju. Na taj način, prilikom legalnog uvoza u Hrvatsku je prokrijumčaren kokain, u količini od preko nekoliko stotina kilograma, vrijednosti preko 7.000.000,00 eura.

Dakle, osumnjičeni 58-godišnjak i 29-godišnjak organizirali su i vodili zločinačko udruženje te znajući za cilj zločinačkog udruženja, u sastavu takvog udruženja prenijeli, nabavili, i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom, a namijenjene su neovlaštenoj prodaji ili stavljanju na drugi način u promet te ih prodali i posredovali u prodaji i na drugi ih način neovlašteno stavili u promet.

Drugi osumnjičeni (48, 27, 33, 38, 57, 53), znajući za cilj zločinačkog udruženja, u sastavu takvog udruženja prenijeli su, nabavili i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom, a namijenjene su neovlaštenoj prodaji ili stavljanju na drugi način u promet te su posredovali u prodaji i neovlaštenom stavljanju u promet.

Također, 58-godišnjak se sumnjiči i za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, jer je kod sebe držao prepravljeni plinski pištolj s prigušivačem te streljivo, iako je bio svjestan kako je raspolaganje svim vrstama prerađenog oružja bez odobrenja, kao i oružja sa integriranim prigušivačem, nedozvoljeno. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Za 57- i 53-godišnjakinjom se traga', piše u policijskom priopćenju.