kud plovi ovaj brod

Tona kokaina zaplijenjena na jedrilici

02.06.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Portugalske vlasti zaplijenile su oko tone kokaina na jedrilici koja je plovila Atlantikom iz smjera Latinske Amerike i uhitile 53-godišnjaka, priopćili su u četvrtak ratna mornarica i pravosudna policija

"Jedrilica je zaustavljena na otvorenom moru" u noći na srijedu, oko 370 km od portugalske obale, rekao je za AFP Artur Vaz, pročelnik odjela pravosudne policije za suzbijanje trgovine drogom, na tiskovnoj konferenciji.

Pošto ga je locirala i zaustavila, policija je pretražila brod i uhitila "jedinog člana posade, 53-godišnjeg stranog državljanina", dodaje se u priopćenju portugalske ratne mornarice.

Jedrilica koja je plovila pod poljskom zastavom, duga oko 16 metara, s Atlantskog oceana je dopraćena u pomorsku bazu Almadu, južno od Lisabona, kamo je stigla u četvrtak ujutro.

Portugalski istražitelji navode da je droga bila namijenjena nekolikim europskim zemljama.

"Možemo potvrditi da trenutno u Europu ulaze velike količine droge, osobito kokaina i hašiša", istaknuo je Artur Vaz. No "kokain se uglavnom doprema u kontejnerima", dodao je.

Operacija Monako je rezultat međunarodne suradnje u kojoj su sudjelovali portugalska pravosudna policija, Državna uprava za obavješćivanje i za carinsku istragu (DNRED) te američka Uprava za suzbijanje narkotika (DEA).