ustavni sud

Navijaču Hajduka pritvorenom nakon nereda kod Desinca povrijeđeno pravo na slobodu

14.07.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Ustavni sud zaključio je da je uhićenom pripadniku Torcide koji je nakon nereda na odmorištu Desinec u svibnju završio u istražnom zatvoru, odlukom Županijskog suda u Velikoj Gorici, povrijeđeno Ustavom zajamčeno pravo na slobodu

Odluka je, kako je Hini potvrdio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, donesena 7. srpnja i otpremljena je strankama no još nije objavljena na službenoj internetskoj stranici jer sud nije primio povratnice kao dokaz da su stranke primile presudu.

Ustavno pravo na slobodu povrijeđeno je pritvorenom navijaču iz Kaštel Sućurca u razdoblju od 21. svibnja kada je uhićen do 15. lipnja, zaključio je Ustavni sud odlučujući o tužbi podnesenoj na dva rješenja Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Riječ je o odluci izvanraspravnog vijeća od 6. lipnja kojim je odbijena pritvorenikova žalba te odluci sutkinje istrage o istražnom zatvoru od 23. svibnja.

U ustavnoj tužbi podnositelj je tvrdio kako nema dokaza da je upravo on sudjelovao u izazivanju nereda i sukobu s policijom na odmorištu Desinec nakon utakmice Hajduka i Dinama u Zagrebu, ali i razloga koji ukazuju da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo za koje ga terete.

Isticao je i da je sud trebao umjesto istražnog zatvora posegnuti za blažim mjerama tim više što je ranije neosuđivan.

Ustavni sud ocijenio je da postojanje sumnje nije na odgovarajući način individualno utvrđeno u oba osporavana sudska rješenja. Primjećuju i da sutkinja istrage nije navela nijedan konkretan razlog iz kojeg bi bila vidljiva predvidiva opasnost od ponavljanja djela upravo za podnositelja te nije uzela u obzir njegove konkretne okolnosti, poput ranije neosuđivanosti.

Smatraju i da nisu valjano razmotrene mogućnosti primjene neke od mjera opreza umjesto istražnog zatvora te nije dostatno obrazloženo zašto u odnosu na podnositelja kao pojedinca nije moguće zatvor zamijeniti blažim mjerama.

Također ustavnopravno neprihvatljivim nazivaju i obrazloženje sutkinje istrage da je nedjelo počinjeno u mnoštvu jer generalizira osumnjičenike bez uzimanja u obzir osobitih okolnosti za svakoga pojedinačno.

Nakon sukoba Torcide s policijom na odmorištu Desinec pritvorena su 42 navijača Hajduka - 31 punoljetni muškarac i 11 mlađih punoljetnika. U sukobu je ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana kada je policija upotrijebila vatreno oružje.