VEZE S POLITIKOM

Mafijaški obračun u Skoplju: Upali u kafić s fantomkama, povikali 'Policija' i upucali dvojicu iz zloglasnog klana u glavu

07.03.2023 u 09:44

Bionic
Reading

U kafiću Šiša bar u skopskoj Staroj čaršiji, turističkoj zoni u središtu glavnog makedonskog grada, u ponedjeljak navečer dogodio se, po svemu sudeći, mafijaški prepad u kojemu su ubijene dvije osobe, a ranjena je najmanje jedna. Makedonski mediji javljaju da su ubijeni Jeton Krivanjeva zvani Žila i Enes Iseni zvani Laci, pripadnici Dućandžijskog klana, navodno bliskog s vrhom DUI-ja, jedne od vladajućih stranaka u Makedoniji

Kako javlja Telma, pozivajući se na policijske izvore, napadači su oko 20 sati ušli u kafić odjeveni u crne uniforme i fantomke te objavili da je riječ o policijskoj raciji. Nakon što su pronašli mete počeli su pucati po njima. Krivanjeva i Iseni ubijeni su na mjestu hicima u glavu, a broj ranjenih razlikuje se u izvještajima - policija službeno govori o jednom ozlijeđenom dok A1on javlja da je ozlijeđeno čak sedam osoba.

Ubojice su odmah pobjegli s mjesta događaja u Audiju A6 te su ga prema policijskim izvorima zapalili u Vošingtonskoj ulici u skopskom naselju Šutka. Nakon što su uništili dokaze pobjegli su drugim vozilom, no u zapaljenom automobilu policija je pronašla dva mobitela čiji sadržaj pokušavaju rekonstruirati.

Iz tužiteljstva su potvrdili da je nekoliko maskiranih osoba iz vatrenog oružja pucalo na dvoje ljudi koji su preminuli na licu mjesta, a ozlijeđena osoba prebačena je u bolnicu. 'Na licu mjesta utvrđeni su tragovi, a državni odvjetnik izdaje sve potrebne naredbe i upute u cilju osiguravanja dokaza koji će pomoći u rasvjetljavanju događaja i otkrivanju identiteta počinitelja', izvijestili su iz tužiteljstva.

Snimke albanske televizije Klan s poprišta masakra Izvor: Društvene mreže / Autor: Klan Macedonia

Jeton Krivanjeva, jedan od ubijenih u napadu, od ranije je poznat makedonskoj javnosti iz pucnjave koja se 2019. dogodila u elitnom skopskom hotelu Aleksandar Palace. Tamo su, kako podsjeća Fokus, Krivanjeva i pripadnici Dućandžijskog klana bili meta gotovo identičnog napada, u kojemu je pet osoba s fantomkama na glavama izašlo iz vozila i otvorilo vatru na hotelski restoran vičući 'Policija'. U tom incidentu ozlijeđena je samo jedna osoba jer je na licu mjesta bio policajac u civilu koji je uzvratio s nekoliko metaka.

Još nakon tog incidenta mediji su izvlačili veze između Dućandžijskog i bliskog mu Grčačkog klana te makedonske politike, konkretno DUI-ja, vladajuće stranke u Makedoniji koja okuplja Albance. I nakon sinoćnje pucnjave makedonski mediji skloni oporbi ističu te veze, pa je list Večer objavio fotografiju ubijenog Krivanjeve s predsjednikom makedonskog parlamenta iz redova DUI-ja, Talata Džaferija, kako sjede u restoranu i puše kubanske cigare. S druge strane provladini mediji objavljuju istu fotografiju, no s izrezanim dijelom na kojemu se nalazi predsjednik parlamenta. U svakom slučaju, masakr u skopskoj čaršiji imat će i političke implikacije.